Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Snö i norra Finland, Sydkoreas president på statsbesök i dag, polisgrupp som avslöjar människohandel läggs ner

Snöstorm i New York 2018.
Snöstorm i New York 2018. Bild: Lev Radin All Rights Reserved snö,Snöskottning,snöröjning,vinter,vinterstormar,snöstormar

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Människohandeln och koppleribusinessen kommer att blomstra. Det här säger kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson vid Helsingforspolisen. Han går snart i pension och då läggs hans grupp ner. Gruppen avslöjar organiserad brottslighet, sexrelaterad människohandel och koppleri. Helsingforspolisen prioriterar nu de brott där någon gör en anmälan.

Efter en relativt lång varm period blir det betydligt svalare den här veckan. Mest dramatisk är förändringen i norra Finland. Där väntas nattfrost och snö.

För fjortonde året i rad håller Yle Vegas sommarpratare dig sällskap i traktorn, hängmattan, på stranden och jobbet - var du än råkar befinna dig. Det första avsnittet kommer ut 24 juni.

Lokalt

Vårdbolaget Esperi vill öppna ett stödboende i Kronoby för personer med beroendeproblem. Men motstånd bland invånare kan sätta stopp för planerna.

De svarta kornen från konstgräsplanen i Kokon i Borgå är en källa till plastutsläpp i haven, anser en av Yle Östnylands lyssnare som kontaktade oss. Inom staden anser man inte att det finns orsak till oro.

Enligt regeringsprogrammet för statsminister Antti Rinnes regering ska postutdelningen i skärgården samt fastighetsskatten ses över på nytt. Den chockartade höjningen av fastighetsskatten i våras drabbade markägare i skärgården.

Utrikes

Sydkoreas president Moon Jae-In och hans fru Kim Jung-Sook kommer idag på officiellt statsbesök till Finland. President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio tar emot det sydkoreanska presidentparet med officiella välkomstceremonier vid presidentens slott under förmiddagen och på kvällen blir det festmiddag på slottet.

Väder

I landets norra del förekommer det regn- eller åskskurar, på annat håll är det mestadels uppehåll men också ganska blåsigt. I landets södra och mellersta del ligger temperaturen mellan 17 och 21 grader, i norra Österbotten mellan 14 och 19 grader och i mellersta och norra Lappland mellan 2 och 12 plusgrader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes