Hoppa till huvudinnehåll

Ofog på olika håll i Lovisa under helgen - staden överväger polisanmälan

Badstrand, fin solig dag, väldigt lite folk
Räddningsutrustning förstördes på Plagen i Lovisa under helgen. Badstrand, fin solig dag, väldigt lite folk Bild: Yle/ Mira Bäck Lovisa,Plagen badstrand,lovisa plagen

Det intensiva åskvädret under helgen fällde ett träd på Plagens badstrand i Lovisa. Men större skada orsakades när räddningsredskap söndrades och vid åsen förstördes tiotals plantor.

- Allt som är löstagbart på bryggan och stranden har antingen söndrats eller kastats omkring. Man har bland annat brutit sig i ett badhus där en trycktvätt förvarades. Ingenting stals så det varit ren vandalism, inte stöld, säger planmästare Jukka Gustafsson.

Staden tänker nu polisanmäla skadegörelsen om inte händelsen kan redas upp utan polis. Gustafsson känner inte till om det finns ögonvittnen som har trätt fram.

- Vi blir säkert tvungna att göra en polisanmälan. Jag vet inte hur polisen tar emot den. Från staden har vi blivit informerade om att all vandalism som sker mot staden ska polisanmälas, säger Gustafsson.

Enligt Gustafsson ersätts de redskap som förstörts och övriga materiella skador repareras efterhand.

Skadegörelsen utgör en fara för säkerheten och försämrar trivseln vid stranden.

- Utrustningen måste vara i skick. Fastän den förstörs genom vandalism så måste den alltid förnyas, i synnerhet på badstränder, säger Gustafsson.

Stadsträdgårdsmästare Mona Bäckman har också blivit informerad om skadegörelse på annat håll i staden.

- Ett 50-tal kråkbärsplantor har rivits upp längs åsen och vid museet har någon vält en stor kruka med växter, säger Bäckman.

Brygga och simstrand
Valkom badstrand. Brygga och simstrand Bild: Yle/ Mira Bäck Lovisa,valkom

Förutom incidenter i Lovisa centrum har Jukka Gustafsson informerats om ofog på Valkom badstrand.

Där har man slängt ett flytande band av frigolit (styrox), som används för att ange vattendjupet, i buskagen.

Fastigheter och allmänna platser, även fritidsområden, övervakas vanligtvis med kameror, men enligt Gustafsson har staden inte råd att installera sådana på badstränderna.

Övervakningen sker i den mån polisen patrullerar och besöker platser där folk samlas.

- Vid behov ber vi polisen om hjälp. Vi har gjort det om det har funnits något ställe där det förekommit mycket förstörelse. De har sedan åkt förbi för att visa att de kontrollerar området, men inte utfört intensivare övervakning nattetid, säger Gustafsson.

Om du vet något om händelserna i Lovisa under veckoslutet kan du tipsa staden via responskanalen på stadens webbplats.

Anonyma tips kan också lämnas in till Lovinfo.