Hoppa till huvudinnehåll

Säsongspremiären låter fortfarande vänta på sig – lårskadan hindrar Antti Ruuskanen från att kasta spjut i Paavo Nurmi Games

Antti Ruuskanen ligger på marken efter ett kast.
Antti Ruuskanen deltog senast i Paavo Nurmi Games år 2016. Antti Ruuskanen ligger på marken efter ett kast. Bild: Tomi Hänninen Antti Ruuskanen

Nu står det klart att lårskadan som Antti Ruuskanen dragit på sig hindrar spjutkastaren från att kasta i Åbo på tisdagen. Ruuskanen tvingades redan stå över sin tilltänkta säsongsinledning i Virdois och siktar istället på att tävla i Karis på söndag.

I morgon, tisdag, går Paavo Nurmi Games av stapeln på Paavo Nurmis stadion i Åbo. Spjuttävlingen är traditionellt sett en av kvällens stora höjdpunkter och också i år kommer deltagarna att försöka vinna en egen ö i den åboländska skärgården.

Men Antti Ruuskanen kommer dessvärre inte att kunna delta. Det bekräftar Ruuskanens tränare Jyrki Blom för Yle.

– Tyvärr måste vi stå över tävlingen i Åbo. Det är ett beslut som vi har fattat, berättar han.

Ruuskanen står över tävlingarna på grund av en lårskada, som han drog på sig tidigare i juni. Förra veckan meddelade spjutkastarens team att den tilltänkta säsongspremiären i Virdois inte blir av just på grund av skadan.

Redan då stod det klart att deltagandet i Paavo Nurmi Games var högst tveksamt. Spjutkastarens team uppskattade då att läkandet skulle räcka minst tio dagar.

Tränar redan som normalt

Enligt Blom är Ruuskanen ändå redan i skick, men han vill helt enkelt hinna träna före han tävlar. Målet är nu istället att inleda säsongen i Karis i stjärntävlingarna på söndag.

– Vi kommer att börja kasta igen den här veckan. Utöver det ser träningsprogrammet ut som det gör varje tävlingssäsong, berättar Blom.

Någon allvarligare skada är det alltså inte fråga om.

– Antti är i riktigt bra form. Han var det åtminstone tidigare och jag tror att han fortfarande är det, säger Blom.

Ruuskanen återvände efter ett långt skadeuppehåll i fjol och noterades för ett årsbästa på 82,59.

Ur finländskt perspektiv är det i Ruuskanens frånvaro Oliver Helander som får axla de största förväntningarna. Helander inledde säsongen med ett kast på 82,17 meter, som fortfarande är den inhemska toppnoteringen i år.

Yle sänder Paavo Nurmi Games direkt i TV2 och på Arenan med svenskspråkigt referat med start klockan 18.55 på tisdag.