Hoppa till huvudinnehåll

Stjärnspäckade Paavo Nurmi Games är försommarens friidrottspärla – missa inte dessa grenar

Internationella Paavo Nurmi Games på tisdag i Åbo ser ut att bli ett högklassigt evenemang där flera finländska friidrottstoppar har chans att utmana internationella storstjärnor. För många är tävlingen också en av de bästa chanserna att nå kvalgränsen för friidrotts-VM i Doha.

Paavo Nurmi Games hör till den näst högsta kategorin av internationella friidrottsgalor, IAAF World Challenge-serien. Arrangörerna drömmer om att göra tävlingen till en del av den högsta serien Diamond League. Dessa ambitioner syns också i deltagarlistan. Flera regerande världsmästare och olympiska mästare tävlar nämligen i Åbo på tisdag.

Här är några av toppgrenarna:

100 meter, herrar

USA:s Justin Gatlin är regerande världsmästare efter segern över Usain Bolt i VM-finalen i London 2017. I Åbo siktar han på att springa under 10 sekunder och samtidigt slå Ramil Guliyevs stadionrekord på 10,02.

– Jag har redan sprungit 10,00 i år trots att jag ännu inte gjort snabbhetsträningar, så om vädret håller i sig kommer stadionrekordet att slås, säger Gatlin.

Justin Gatlin har anlänt till Åbo.
Justin Gatlin har anlänt till Åbo. Justin Gatlin har anlänt till Åbo. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Justin Gatlin

37-årige Gatlin ställs bland annat mot den dubble VM-finalisten Mike Rogers, som också löpt klart under 10 sekunder som bäst.

3000 meter hinder, herrar

Tisdagens start är Topi Raitanens hittills viktigaste för säsongen. Raitanen har i år redan kommit inom en sekund från VM-gränsen 8.29,00 och han är övertygad om att gränsen slås.

– VM-gränsen är minimimålet, men i bästa fall kan det gå under 8.25, säger Raitanen till Yle Sporten.

Topi Raitanen är ute efter en VM-plats.
Topi Raitanen är ute efter en VM-plats. Topi Raitanen är ute efter en VM-plats. Bild: Pekka Sipola/All Over Press Topi Raitanen

Raitanens årsbästa 8.29,27 kom i Belgien i ett långsamt taktiklopp. Med många stenhårda afrikanska löpare i startfältet siktar Raitanen nu på en klart snabbare öppning jämfört med loppet i Belgien och att han på det sättet ska kunna säkra sin VM-biljett.

Raitanens säsong blir på grund av de sena VM-tävlingarna ovanligt hackig, med ett tre veckor långt höghöjdsläger genast efter midsommaren, och med ett nytt träningsläger efter Sverigekampen som förberedelse inför VM-tävlingarna i Doha i månadsskiftet september-oktober.

Spjut, herrar

IF Raseborgs Oliver Helander har VM-gränsen 83,00 som minimimålsättning, men är nöjd om spjutet flyger över 85 meter.

Helander ställs bland annat mot de två senaste OS-segrarna: Tysklands Thomas Röhler som vann i Rio 2016 och Trinidads Keshorn Walcott som vann i London 2012. Dessutom finns Estlands EM-medaljör Magnus Kirt med.

Trots att startfältet är stenhårt är Helanders målsättning i Åbo högt ställd.

– Jag går in för att vinna, men jag vet att det blir tufft. Jag har bara det sjunde bästa personliga rekordet i startfältet trots att jag har kastat över 88 meter, konstaterar Helander till Yle Sporten.

Helander säger att han gillar kastplatsen där han redan förra året hade ett ogiltigt cirka 87 meter långt kast.

– Jag hoppas på medvind, det gynnar alla spjutkastare. Det gäller bara att hållas på rätt sida av strecket den här gången.

100 meter häck, damer

HIFK:s Annimari Korte som i Lahtis förra veckan i praktiken kvalificerade sig för VM genom att löpa alla tiders näst snabbaste tid (12,93) får möta Nooralotta Neziri i en efterlängtad duell mellan finländskorna.

USA:s Nia Ali som har ett OS-silver från Rio är favorit, men bakom amerikanskan kan vi igen se finländsk friidrottshistoria. Ifall vindarna är gynnsamma är Nooralotta Neziris finländska rekord 12,81 hotat.

– Jag tittade på mitt rekordlopp från Lahtis och såg många saker som kan korrigeras. Endast halva loppet var bra, säger Korte.

Annimari Korte, Christina Clemons och Nooralotti Neziri tävlar mot varandra.
Annimari Korte, Christina Clemons och Nooralotti Neziri tävlar mot varandra. Annimari Korte, Christina Clemons och Nooralotti Neziri tävlar mot varandra. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Annimari Korte,Nooralotta Neziri

Nooralotta Neziri ser också fram emot tävlingen.

– Det blir spännande, träningarna har gått bra men jag har inga konkreta förväntningar.

Tresteg, damer

Kristiina Mäkelä gjorde en fin inomhussäsong och nu siktar hon på att göra finländskt rekord. Nationsrekordet lyder på 14,39 och innehas av Heli Koivula. Under inomhussäsongen hoppade Mäkelä endast en centimeter kortare, så med rätta vindar som hjälp är det fullt realistiskt att rekordet slås.

– Det senaste året har bjudit på mycket nytt. Träningarna har gått bra med nya tränaren Tuomas Sallinen, vi har haft bra träningsläger och inomhussäsongen gick fint. Det blir intressant, säger Mäkelä.

Kristiina Mäkelä kan slå finskt rekord.
Kristiina Mäkelä kan slå finskt rekord. Kristiina Mäkelä kan slå finskt rekord. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Kristiina Mäkelä (idrottare)

Paavo Nurmi Games sänds i TV2 och på Yle Arenan på tisdag 11.6 klockan 18.55–22.00. För det svenska referatet står Niklas Henrichson och Mikael Ylöstalo.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport