Hoppa till huvudinnehåll

Dam-VM i dag: Bara en skräll av gigantiska mått kan få guldfavoriten USA att tappa poäng mot Thailand

De regerande världsmästarna USA inleder sin jakt på nationens fjärde VM-guld. Öppningsmatchen borde inte ställa till med några problem för amerikanskorna då Thailand är nederlagstippat av samtliga fotbollsexperter världen över.

USA–Thailand, grupp F

Klockan 22, direkt på Yle Arenan och ett sammandrag i TV2 med start klockan 00.00.
Matchen refereras på svenska av Kristian Karlsson.

Utgångsläget

Matchen har en favorit och den heter USA. Amerikanskorna förväntas vinna gruppen före Sverige, Chile och Thailand. Drabbningen borde fungera som en bra uppvärmning för guldfavoriten USA som jagar sin 18:e gruppspelsseger på 22 matcher.

Thailand deltar i VM för andra gången och får den tuffaste möjliga starten på VM-äventyret i Frankrike. Ingen förväntar sig att laget ska få någonting med sig från kampen och thailändskorna kan gå in i matchen utan någon press på sina axlar.

Laget VM-debuterade för fyra år sedan i Kanada och var faktiskt nära att avancera från gruppen efter en 3–2-seger över Elfenbenskusten. Förlusterna mot Norge och Tyskland kom med siffrorna 0–4.

Sin viktigaste match i turneringen spelar Thailand dagen före midsommarafton då thailändskorna möter Chile.

Håll koll på

USA:s lag kryllar av världsstjärnor med anfallaren Alex Morgan i spetsen. Superstjärnans landslagssaldo är hisnande: 101 mål på 163 matcher. Med relativ svaga Chile och Thailand i samma grupp kan 29-åringen mycket väl kamma hem titeln som skyttedrottning.

Anfallskollegan Carli Lloyd år alltid sevärd och för fyra år sedan blev hon vald till VM:s bästa spelare efter att hon delade på skytteligatiteln med Tysklands Celia Sasic.

Nya förstakeepern Alyssa Naeher kommer garanterat att ha ögonen på sig i Frankrike. Hur ska hon fylla tidigare målvaktsstjärnan Hope Solos skor? Alldeles utmärkt, tror åtminstone de flesta.

Alex Morgan med bollen.
Alex Morgan har gjort över 100 mål i landslaget. Alex Morgan med bollen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press fotboll,USA:s damlandslag i fotboll,Alex Morgan

Thailand har inte turneringens namnstarkaste trupp och hela 21 av lagets 23 spelare håller hus i den inhemska ligan. Reservmålvakten Tiffany Sornpao och anfallaren Suchawadee Nildhamrong spelar i universitetsligan i USA.

Mittfältaren Kanjana Sungngoen kan blixtra till med sin snabbhet och ställa till med små bekymmer för USA:s försvarsspelare.

Referentens tips

USA har förlorat endast en gruppspelsmatch under sina sju tidigare VM-turneringar. Den förlusten kom mot Sverige 2011 och det är enda gången som amerikanskorna inte vunnit sin grupp.

Kvällens tillställning i Reims ska bli en enkel match för amerikanskorna som vinner med hela 6–0.