Hoppa till huvudinnehåll

Diskrimineringsombudsmannen: Tweeten från Sannfinländarnas ungdomsförbund kränkte mörkhyades människovärde

Asseri Kinnunen
Finsk ungdoms ordförande Asseri Kinnunen. Asseri Kinnunen Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva Finsk Ungdom,Asseri Kinnunen

Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk ungdom har bidragit till att sprida ett etnonationalistiskt budskap som förstärker den vita befolkningens ställning, enligt diskrimineringsombudsmannen.

Finsk ungdom delade i våras en bild från Europaparlamentets reklamkampanj på Twitter. På bilden syns två glada mörkhyade föräldrar och deras barn.

– Rösta på Sannfinländarna så att Finlands framtid inte ska se ut så här, skrev Finsk ungdom i tweeten.

Inlägget väckte kritik och Helsingforspolisen har inlett en förundersökning. Brottsbenämningen är hets mot folkgrupp.

Undervisnings- och kulturministeriet bad om ett utlåtande av diskrimineringsombudsmannen efter kritiken mot förbundets tweet.

Diskrimineringsombudsmannen slår nu fast att Finsk ungdom har bidragit till att skapa en nedvärderande atmosfär och haft som avsikt att sprida ett etnonationalistiskt budskap som förstärker den vita befolkningens ställning.

Förbundet har inte följt ungdomslagen

Finsk ungdoms verksamhet har heller inte följt ungdomslagen eller undervisnings- och kulturministeriets villkor för statstöd.

Finsk ungdom har i år fått ett statsstöd på sammanlagt 115 000 euro, som förbundet kanske måste betala tillbaka.

Lagen kräver att ungdomsorganisationer som får statsbidrag ska ha kulturell mångfald som utgångspunkt.

Diskrimineringsombudsman Kirsi Pimiä tolkar situationen som att Finsk ungdom har brutit mot förbudet om diskriminering utgående från etniskt ursprung.

Åtminstone har Finsk ungdom kränkt mörkhyade finländares människovärde, enligt Pimiä.

Finsk Ungdom har senare beklagat att rörelsen lade ut tweeten. Rörelsens vice ordförande Toni Jalonen sade i ett pressmeddelande att han insett att det var ett misstag att publicera tweeten. Inlägget raderades senare.

Artikeln baserar sig delvis på Yhdenvertaisuusvaltuutettu: PS-nuorten viesti loi halventavan ilmapiirin, tarkoitus levittää valkoisen väestön asemaa korostavaa sanomaa.

Läs också