Hoppa till huvudinnehåll

Dubbla straffar sänkte Sverige i EM-kvalet – Spanien stormar mot gruppseger

Sergio Ramos sitter i gräset, Robin Quaison springer mot bollen
Spanien besegrade Sverige i EM-kvalet. Sergio Ramos sitter i gräset, Robin Quaison springer mot bollen Bild: imago images / DeFodi/ All Over Press fotboll,Sveriges herrlandslag i fotboll,Spaniens herrlandslag i fotboll

Sverige lyckades inte överraska gruppfavoriten Spanien på bortaplan i EM-kvalet. Spanien var numret för stort och Sverige åkte på sin största förlust sedan Janne Andersson tog över som förbundskapten.

Sverige hade inlett kvalet med två segrar och ett kryss innan man på måndagskvällen ställdes mot gruppfavoriten Spanien på bortaplan.

Väl där åkte Sverige på sin första förlust i EM-kvalet. Sverige stod emot den spanska anstormningen i en dryg timme men sedan kom smällarna. Sebastian Larsson orsakade en straff i den 64:e minuten och Sergio Ramos gjorde 1–0.

– Jag kan inte säga så mycket om straffen. Bollen tar absolut på handen, säger Larsson till SVT Sport.

Fem minuter före slutet fällde Filip Helander Alvaro Morata i straffområdet. Spanien fick en ny straff som Morata själv tog hand om och prickade in 2–0.

Alvaro Morata sträcker ut armarna
Alvaro Morata satte Spaniens andra straff. Alvaro Morata sträcker ut armarna Bild: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ fotboll,Spaniens herrlandslag i fotboll,Álvaro Morata

Spanien rycker i gruppen

I den 87:e minuten fastställde Mikel Oyarzabal slutresultatet till 3–0 och Sverige inkasserade sin största förlust på nästan fyra år. Under Janne Anderssons tid som förbundskapten hade laget som mest förlorat med 2–0.

– Det är så klart svårt att vinna matcher när du får två straffar emot dig. Det gjorde det jobbigt för oss, jag tycker vi genomförde matchen på ett bra sätt innan. Det är surt så klart, säger mittfältaren Emil Forsberg.

Spanien gör nu ett ryck i gruppen. Laget har vunnit fyra raka matcher och står på tolv poäng. Sverige ligger tvåa med sju poäng, samma som trean Rumänien.

– Spanien är favoriter i den här gruppen. De lär säkert vara ett av två lag som går vidare. Vårt mål är att vara bland de två första lagen, säger Janne Andersson till Expressen.

Resultat, EM-kval:

Grupp A:

Bulgarien – Kosovo 2–3

Tjeckien – Montenegro 3–0

Grupp B:

Serbien – Litauen 4–1

Ukraina – Luxemburg 1–0

Grupp D:

Danmark – Georgien 5–1

Irland – Gibraltar 2–0

Grupp F:

Färöarna – Norge 0–2

Malta – Rumänien 0–4

Spanien – Sverige 3–0

Grupp G:

Nordmakedonien – Österrike 1–4

Lettland – Slovenien 0–5

Polen – Israel 4–0