Hoppa till huvudinnehåll

Finländskt rekord och VM-gräns! Ella Junnila bjöd på dunderbesked – och fick mamma att gråta

Ella Junnila.
Ella Junnila firar sitt nya rekord. Ella Junnila. Bild: Kimmo Brandt / EPA-EFE / All Over Press

194. Där det nya finländska rekordet i höjdhopp. 20-åriga Ella Junnila visade upp kanonform i Paavo Nurmi Games, där hon klarade rekordhöjden med sitt tredje och sista försök. Den tidigare rekordinnehavaren Linda Sandblom slutade tvåa.

Ella Junnila slog igenom som tonåring i fjol. I Åbo på tisdagen visade hon att karriärkurvan fortfarande pekar spikrakt uppåt.

I Paavo Nurmi Games säkrade hon segern i damernas höjdhoppstävling redan då hon klarade 186 med sitt tredje försök. Men hon hade inte hoppat klart. Inte närapå.

20-åringen klarade 191 med sitt första försök. Då höjdes ribban till 194 – en ny rekordhöjd för Junnila själv och också nationellt. Dessutom skulle ett lyckat hopp garantera en VM-biljett.

Hon rev de två första försöken, men i det tredje kom fullträffen och Junnila skrev historia. Linda Sandbloms rekord på 193 hann stå i tre år.

Ella Junnila.
Ella Junnila klarar 194. Ella Junnila. Bild: Tomi Hänninen

Junnila förbättrade sitt personbästa med två centimeter och skrek ut sin glädje efter panghoppet.

– Det hördes säkert ganska tydligt för alla som var på plats vad jag tänkte, det var bara ren glädje! Jag har försökt på det där rekordet några gånger nu, och hela tiden känt att jag kommit närmare och närmare, berättar Junnila efteråt.

– Överlag var det mer vilja än något annat i dag. Det fanns effekt, löpningen fungerade, men ärligt sagt kom jag inte alls snyggt över ribban. Det fanns inte rätt vridning i kroppen. Ännu finns det saker att förbättra, men det var tillräckligt bra.

Mamma grät

Ella Junnila går in som tvåa i U23-åldersklassen i Europa, där EM-tävlingarna går av stapeln i Gävle i juli. Junnilas sommar innehåller nu två tydliga höjdpunkter: U23-EM och senior-VM.

Efter dagens rekordhopp sprang Junnila genast ut mot läktaren till sin mamma, den finländska rekorddamen i längdhopp Ringa Ropo.

– Vi sa nog inget vettigt. Mamma grät och syskonen gratulerade, så mycket annat fick vi inte fram. Det dröjer nog troligen fram till småtimmarna innan det exploderar i medvetandet vad jag riktigt ställt till med, säger Junnila och skakar på huvudet.

Den tidigare rekorddamen Linda Sandblom var inte heller i dålig form. Hangöhopparen klarade 184 och var snubblande nära att klara 186, vilket skulle ha varit hennes bästa resultat sedan inomhussäsongen 2017.

Artikeln uppdaterad med kommentarer kl. 20.10.

Läs mera:

Oliver Helander och totala överraskningsnamnet Toni Kuusela över VM-gränsen: ”Kändes som det funnits möjlighet att kasta rekord i dag”

Finland kommer garanterat att ha två spjutkastare i friidrotts-VM i Doha. Först var det chocknamnet Toni Kuusela som överskred gränsen i Åbo – vilket Oliver Helander besvarade med en nästan 85 meter lång båge. Men han kände att det fanns mer att ge.

Läs mera:

Topi Raitanens drömbesked: Mosade personbästat och klarade gränsen till både VM och OS – nu väntar Jukola: ”Friidrott ganska rumsrent i jämförelse”

Topi Raitanen visste att han är i rekordform, men att personbästat skulle krossas med sju sekunder hade inte ens han väntat sig.

Läs mera:

Oskari Mörös första lopp på 371 dagar gav bästa tiden på 646 dagar: ”Vi började bygga upp allting totalt från botten”

Efter otaliga hälsobekymmer var Oskari Mörö tillbaka på startstrecket i Paavo Nurmi Games på tisdagen. Den finländska rekordmannen på 400 meter häck inledde comebacksäsongen med en hoppingivande insats.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport