Hoppa till huvudinnehåll

Google grundar utbildningscenter i Helsingfors – 10 000 får möjligheten att utveckla sina digitala kunskaper

Centret i Fredrikshamn.
Datacentret i Fredrikshamn. Centret i Fredrikshamn. Bild: Lehtikuva Google Inc.

Helsingfors stads borgmästare Jan Vapaavuori har i dag, tisdag, tecknat ett avtal med teknologijätten Googles regionchef Matt Britt om att grunda ett utbildningscentrum i Helsingfors. Målet är att utbilda 10 000 arbetslösa personer och småföretagare i digitala kunskaper.

Enligt Vapaavuori är Googles projekt framför allt ett sysselsättningsprojekt för helsingforsare.

– Vi hjälper arbetssökande och småföretagare i Helsingfors att förbättra sina digitala kunskaper. Det kan lotsa deras karriär framåt och möjligtvis göra det lättare för dem att bli anställda, säger Vapaavuori.

Det står inte ännu klart exakt var utbildningscentret ska vara beläget, men enligt Vapaavuori kommer det att grundas någonstans i centrum. Utbildningen inleds i september.

Samarbetet mellan Helsingfors stad och Google innebär för stadens del att marknadsföra Googles utbildningsutbud, ansvara för personalen och välja vilka personer och företagare som ska antas till utbildningen. Google å sin del står för notan och utbildningen.

Under de fyra senaste åren har Google utbildat omkring 10 miljoner människor vid liknande utbildningscentrum runt om i Europa, Mellanöstern och Afrika. Verksamheten grundades i Spanien, där antalet arbetslösa unga är väldigt stort.

Liknande center världen över har nått goda resultat

Googles regionchef Matt Britt är nöjd med resultaten, 45 procent av de utbildade har antingen fått ett bättre jobb, grundat ett bolag eller utökat sin verksamhet.

– Hälften av de utbildade är kvinnor. Inom det digitala fältet ligger andelen kvinnor vanligen på 25 procent. Det här talar för att efterfrågan finns, konstaterar Britt.

Bättre digitala kunskaper ökar företagens förutsättningar både i Finland och i Världen

Google har sysselsatt 300–400 personer sedan tidigare i Finland. Teknologijätten har ett datacenter i Fredrikshamn.

– De finska invånarna gör sina uppköp och sköter sina bankärenden på nätet, men små företag ligger fortfarande efter i digitaliseringen, säger Brett.

Bättre digitala kunskaper ökar inte bara förutsättningarna för företagens verksamhet i Helsingfors, utan också i hela världen.

Eftersom digitaliseringen förändrar världen i snabbare takt än något annat är det viktigt att man i ett av de länder där utbildningsnivån är högst hålls med i utvecklingen. Det här är framför allt en sysselsättningsövning, säger Vapaavuori.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Google avaa koulutuskeskuksen Helsinkiin: Tavoitteena kouluttaa 10 000 helsinkiläistä digitaitojen pariin skriven av Pauliina Toivanen.