Hoppa till huvudinnehåll

Höjda avgifter för vinterbadarna i Ekenäs väntar - politikerna bollar olika alternativ för hur förhöjningen ska gå till

Mies nousee avannosta
Man kan vinterbada helt gratis om man inte använder sig av omklädningsrummet. Årligen vinterbadar cirka 250 personer i Ekenäs. Mies nousee avannosta Bild: Yle kuvanauha Isvak,vinterbad

Raseborgs stad vill höja den årliga avgiften vinterbadare betalar för besök i Simmis Ekenäs. Förslaget på fritidsnämndens möte var att höja avgiften med 100 procent, men det ville politikerna ännu fundera på.

Vinterbadssäsongen sträcker sig från 1 oktober till 30 april.

Då får alla hugade vinterbadare för en avgift på 50 euro tillgång till en nyckel som öppnar dörren till dusch, omklädningsrum och bastu två gånger i veckan.

År 2018 renoverades lokalerna och nu ska fastigheten få nya elektroniska lås. Samtidigt ökar antalet bastuturer till tre i veckan.

Från fritidschefens sida kommer ett förslag om höja avgiften till 100 euro per år och dessutom ta i bruk en pantavgift på 40 euro för nyckeln. Det är alltså en avgift man får tillbaka när man lämnar tillbaka nyckeln.

Politikerna behöver fundera

Fritidsnämndens ordförande Göran Karlsson (SFP) säger att nämnden på sitt senaste möte ändå inte var beredd att höja avgiften genast.

- Avgiften i Raseborg är förmånlig jämfört med andra kommuner och en del representanter för vinterbadarna har sagt att en höjning till 100 euro är okej. Men samtidigt känns det som en rätt stor höjning på en gång, säger Karlsson.

Göran Karlsson
Fritidsnämndens ordförande Göran Karlsson. Göran Karlsson Bild: Yle/Maria Wasström göran karlsson,Göran Karlsson

Karlsson säger att nämnden rätt enhälligt beslutade remittera ärendet eftersom man ville att flera alternativ skulle utredas först.

- Kunde man till exempel ha en skild avgift för dem som inte badar bastu? Hur blir det med unga eller personer med sämre ekonomi? Kunde man ha skilda lösningar för de här grupperna? Skulle det räcka med en höjning på 25 euro?

Måste räkna hur väl pengarna räcker till

Karlsson säger att fritidsnämnden på nytt ska ta ställning till frågan i augusti efter att man har haft ett första budgetmöte. Då får man se hur pengarna räcker till.

- Vi har ju inte stort spelrum så vi måste se hur vi får pengarna att räcka. Det blir stramare i nästa år, säger Karlsson.

Ändrade öppettider i simhallen

Ekenäs simhall kommer från och med augusti minska på antalet timmar man håller öppet från 84 i veckan till 82.

I praktiken innebär det att man på veckoslutet öppnar simhallen först klockan 11 i stället för klockan 10 som nu.

Översiktsbild över en simhall med tre bassänger och en bubbelpool.
Ekenäs simhall. Översiktsbild över en simhall med tre bassänger och en bubbelpool. Bild: Bubi Asplund / Yle Ekenäs,simhallar,Simhall,badhus,ekenäs simhall

Det var år 2011 staden gick in för att ha öppet från klockan 10 på lördagar och söndagar efter att ha haft öppet mellan 12 och 18 på veckosluten.

Målet med att öppna tidigare var att öka antalet besökare, men åtgärden hade inte önskad effekt.

Därför ändras nu alltså öppettiderna från och med den 17 augusti i höst.

Suppama-avgiften slogs fast

Fritidsnämnden beslutade också på sitt senaste möte slå fast avgfiten för vad den nya motionsformen Suppama som bjuds i simhallen ska kosta.

Suppama utgår från att man kliver upp på en bräda som liknar den ståuppaddlare använder. Sedan ska man utföra olika gymnastiska rörelser på brädan.

Det kommer kosta 50 euro för tio gånger för vanliga kurser och fem euro per gång för beställningskurser.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland