Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Boris Johnson gör kampanj med tuffa brexitlöften - som premiärminister kan han bli tvungen att ta skeden i vacker hand

Boris Johnson.
Boris Johnson. Bild: EPA/Yle Boris Johnson,Storbritannien

Theresa Mays avgång ändrar inte på de politiska realiteterna vad brexit beträffar. Boris Johnsons krav på att riva utträdesavtalet kommer knappast att hörsammas, skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.

Tio kandidater har anmält intresse för ordförandeposten inom det konservativa partiet i Storbritannien.

Vinnaren blir förutom partiordförande också med största sannolikhet Storbritanniens nästa premiärminister.

Kännetecknande för samtliga tio kandidater är att de förespråkar ett brittiskt utträde ur EU.

Sam Gyimah, den enda av de tilltänkta kandidaterna som förespråkade en andra folkomröstning om brexit kastade i sista stund in handduken med hänvisning till brist på stöd.

Väl förspänt för Boris Johnson

Bordet är med andra ord dukat för tidigare utrikesministern, Londonborgmästaren och brexitanhängaren Boris Johnson.

Cirka 40 ledamöter i den konservativa parlamentsgruppen uppger att de vill se Johnson som premiärminister.

Stödet lär öka då de minst populära kandidaterna gradvis slås ut i den politiska motsvarigheten till Britain's got talent.

Om Johnson väljs till partiledare för de konservativa blir han också med största sannolikhet Storbritanniens nya premiärminister.

Johnson har gjort klart att han är beredd på att Storbritannien kan lämna EU den 31 oktober, med eller utan ett avtal.

Vidare har han hotat EU med att strunta i den så kallade brexitnotan 44 miljarder euro - en förutsättning för ett ordnat utträde - om EU inte går med på att omförhandla villkoren i utträdesavtalet.

EU-länderna är obevekliga: Skilsmässoavtalet rivs inte upp

Men vilka är Johnsons förutsättningar att sätta hårt mot hårt i diskussionerna med EU? Kommer han att gasa mot brexitstupets brant om EU inte går med på att riva upp innehållet i utträdesavtalet?

Tillsvidare har EU tillbakavisat att försöka att inleda nya förhandlingar om innehållet i utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU.

Inget talar för att de återstående 27-medlemsländerna skulle ändra sig på den här punkten.

Att som EU-medlem vägra betala de avgifter som hör varje medlemsland till kan också visa vara ett riskabelt tilltag, om Storbritannien vill upprätthålla ett internationellt anseende som ett i ekonomiskt hänseende rekorderligt land.

Vidare är de politiska realiteterna för den nya partiledaren samma som för avgående premiärministern Theresa May: Parlamentet är minst lika splittrat vad brexit beträffar som britterna överlag.

Tre år av förhandlingar har inte bringat någon klarhet i hur britterna tänker sig att brexit ska gå till.

Är Johnson beredd att kompromissa då han nått sitt politiska mål?

Det finns alltså en hel del som talar för att premiärminister Johnson blir tvungen att inta en annan hållning till brexit än partledarkandidaten Johnson.

Det som tyder på att Johnson kan vara beredd att kompromissa är att hans EU-motstånd snarare bottnar i opportunism än ett principfast motstånd mot EU.

"Om och när Boris Johnson har uppnått sin ambition att flytta in i Downing Street 10 så kan han väl ha ett intresse av att begränsa de skadliga inverkningarna av brexit på Storbritannien," skriver den tyska ekonomen Holger Schmieding.

Enligt Schmieding kan Johnson i egenskap av brexitförespråkare lyckas med det som Theresa May, "i brist på trovärdighet", inte lyckades med, nämligen att övertyga fler av sina konservativa partikollegor att rösta för utträdesavtalet.

Johnson röstade själv för utträdesavtalet

Själv röstade Johnson för utträdesavtalet i den tredje och för närvarande senaste omröstningen om utträdesavtalet i det brittiska underhuset.

Underhuset har också tagit ställning mot brexit.

Det innebär att en premiärminister som driver ett avtalslöst utträde snabbt kommer att hamna på kollisionskurs med parlamentet. Det är är något Johnson måste beakta om han önskar bli långvarig som premiärminister.

Samtidigt finns det många som anser att ränderna knappast går ur Johnson, om han så blir vald till premiärminister.

Oförsiktiga uttalanden där Johnson jämför EU med Nazityskland och eller anspelningar på att Frankrikes president agerar som en lägervakt från andra världskriget har väckt förargelse på bred front.

En Brysselrådgivare som tidningen Financial Times talat med kallar Johnson "en övervuxen tonåring."

Storbritannien är en fullvärdig medlem så länge förhandlingarna pågår

På EU-håll är man mån om att inte lägga sig i ordförandekampen inom det konservativa partiet. Det går ändå inte att missta sig på frustrationen över Storbritanniens velande vad brexit beträffar.

"För britterna verkar det vara viktigare att ersätta premiärministern än att komma överens sinsemellan," sade kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker nyligen.

Det är ändå lite som EU-kan göra för att påskynda en lösning på brexit i Storbritannien. Innan landet har en premiärminister med ett parlamentariskt mandat kan brexitförhandlingarna inte återupptas.

Så länge förhandlingarna pågår förblir Storbritannien fullvärdig medlem med samma rättigheter och skyldigheter som de övriga 27-medlemsländerna.

Läs mera:

Ordförandekampen är i gång bland de konservativa - 10 kandidater tävlar om att efterträda Theresa May

Startskottet för ordförandekampen inom Storbritanniens konservativa parti gick i dag, måndag, då kandidaterna senast skulle anmäla sitt intresse. Tio kandidater ställer upp i valet.

Läs mera:

Kommentar: Viljan att komma överens med EU knäckte Theresa May - hennes efterträdare står inför precis samma utmaningar

Theresa Mays avskedsbesked innebär att diskussionerna mellan Storbritannien och EU om en lösning på brexit får läggas på is tills en ny premiärminister är utsedd skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.