Hoppa till huvudinnehåll

Lagkaptenen Tim Sparv tänker inte underskatta lilleputten Liechtenstein – högt tempo krävs för att tränga igenom försvarsmuren

Tim Sparv mot Edin Dzeko.
Tim Sparvs Finland möter Liechtenstein i kväll. Tim Sparv mot Edin Dzeko. Bild: imago images / Nordphoto / All Over Press Tim Sparv,Edin Džeko

Allt annat än tre poäng i kvällens match mot gruppjumbon Liechtenstein är ett stort misslyckande för Finland men lagkaptenen Tim Sparv tänker inte ta ut något i förskott. Vi måste gå för fullt om vi vill ha ett bra resultat, säger Sparv inför matchen.

Det råder en stor optimism kring Finlands fotbollsherrar just nu. Efter den imponerande segern över Bosnien-Hercegovina i lördags har laget ett bra utgångsläge i EM-kvalet.

Finland har spelat i hop sex poäng på tre matcher och i kväll är det dags att möta gruppens jumbo Liechtenstein – ett lag som förlorat tre raka matcher och inte gjort ett enda mål i kvalet.

Finland är solkar förhandsfavorit mot lilleputtnationen men lagkaptenen Tim Sparv påminner om att man inte bara kan ställa ut skorna på planen och förvänta sig tre poäng.

– Det finns inga dåliga lag längre och vi får inte underskatta Liechtenstein. Vi är inte Brasilien, Spanien eller Frankrike som kan spela på 80 procent och vinna. Vi måste gå för fullt om vi vill ha ett bra resultat, säger Sparv på förbundets webbplats.

Tim Sparv inför Estland-Finland.
Tim Sparv. Tim Sparv inför Estland-Finland. Bild: imago/Scanpix/ All Over Press Tim Sparv

Sparv räknar med att Liechtenstein kommer att försöka täta till i defensiven i kvällens match och Finland kommer att få hålla mycket boll.

– Det är alltid svårt att möta ett lag som försvarar med tio spelare på egen planhalva. Vi måste hålla tempot uppe och slå snabba passningar, säger Sparv.

Förbundskaptenen varnar för fasta situationer

Senast Finland mötte Liechtenstein var i en träningsmatch i Åbo för två år sedan. Då var Finland inne i en riktigt tung period och matchen slutade oavgjort 1–1.

Det senaste kvalmötet har tio år på nacken. Även den gången slutade matchen 1–1.

I Liechtensteins trupp finns bland annat Marcel Büchel som spelat många säsonger i Italien och nu tillhör Empoli i Serie A.

Förbundskaptenen Markku Kanerva nämner just Büchel och mittfältaren Dennis Salanovic från FC Thun i den schweiziska ligan som två spelare som man får se upp med.

– Vi måste vara skärpta vid fasta situationer och inte tappa fokus en enda sekund. Tålamod kommer vara en av de största nycklarna i matchen.

– Vi ska hoppas att vi kan göra som Armenien, göra mål efter en minut men det krävs ett helt dagsverke för att få samtliga poäng, säger Kanerva.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport