Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Kuopio bibliotek plastar inte in sina böcker, privata vårdföretag erbjuder förebyggande vård

Någon läser en bok.
Någon läser en bok. Bild: MaxPixel böcker,litteratur,läsning

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

I dag sänder Svenska Yle live klockan 9.00 från biblioteket Ode, där kustbanans öde diskuteras.

Yle-journalisten Sami Koskinen mötte en man som önskade död åt hans familj: "Det mest skrämmande var att det var en helt vanlig finländsk man".

Flera privatpersoner och företag är missnöjda med den vanliga hälsovården. Som ett svar på det här har det dykt upp vårdföretag som erbjuder omfattande förebyggande vård, och individuellt stöd i att bibehålla och förbättra hälsan.

Nästan alla bibliotek plastar in sina nya böcker, men inte i Kuopio. Biblioteket har ett experiment där man låter bli att plasta in böcker.

Språkkolumnen: Språkförändringar är tecken på att språket lever.

Lokalt

Topeliussalen i Nickby förvandlas till biosalong en gång i månaden: "För oss är det jättevärdefullt med sådana här tillställningar här i byn”.

En stor del av aktierna i Katternö Kärnkraft Ab är aktier som ägarna vill bli av med men som det för tillfället inte finns marknad för. En orsak är Fennovoimas kärnkraftverk i Pyhäjoki som inte fått slutligt bygglov.

Raseborgs stad ska sponsra spjutkastaren Oliver Helander med totalt 10 000 euro i år och nästa år, föreslår stadsutvecklingssektionen. I gengäld får staden stor synlighet och god pr.

Utrikes

Minst 55 invånare har vårdats på sjukhus efter att de fått i sig av Askøy kommuns förorenade dricksvatten. En ettåring dog förra veckan och dödsfallet kopplas också till vattensmittan.

Theresa Mays avgång ändrar inte på de politiska realiteterna vad brexit beträffar. Boris Johnsons krav på att riva utträdesavtalet kommer knappast att hörsammas, skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.

Väder

Kall luft strömmar norrifrån till Finland. I söder är det dock fortfarande ganska soligt och varmt. I landets södra del är temperaturen mellan 14 och 21 grader, i norr mellan 2 och 8 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes