Hoppa till huvudinnehåll

"Nervös" Källman och klinisk Pukki fixade tre nya poäng – Finland rycker i kvalgruppen efter flankstöd av Italien och Armenien

Benjamin Källman och Teemu Pukki firar.
Finlands segerarkitekter i Liechtenstein: Benjamin Källman och Teemu Pukki. Benjamin Källman och Teemu Pukki firar. Bild: Gian Ehrenzeller / EPA-EFE / All Over Press Benjamin Källman,Teemu Pukki,Finlands herrlandslag i fotboll

En gedigen 2–0-seger på bortaplan efter mål av Teemu Pukki och Benjamin Källman. Då Bosnien-Hercegovina och Grekland dessutom förlorade under tisdagens matchomgång innebär den fulla poängpotten att Finland ligger riktigt bra till i EM-kvalet.

Väntevärdet var att Finland skulle ta tre poäng på Liechtensteins bekostnad på tisdagskvällen. Det räckte med två mål för att lyckas med uppdraget.

Efter en intetsägande inledning på matchen var det förstås Teemu Pukki som steg fram med tio minuter kvar av den första halvleken.

Robin Lod vann boll i Liechtensteins straffområde, satte en perfekt passning åt Pukki och målsprutan hade inga som helst problem att putta in bollen i mål.

Några minuter före pausvilan ledde en finländsk hörna till två jättelägen. Joona Toivio var först på bollen, men hans skott parerades av målvakten Thomas Hobi. Tim Sparv fick returen – men Liechtensteins försvarare rensade bollen på mållinjen.

Källmans första i landslaget

Den andra halvleken såg till en början helt annorlunda ut. Finländarna spelade slarvigt och okoncentrerat. Men Liechtenstein klarade inte av att utnyttja sin korta period av dominans.

Dennis Salanovic kom närmast att kvittera för värdarna, men strikern styrde bollen förbi målet i ett friläge.

Men kontringarna är där det här finländska landslaget är bäst – och det visade de också mot Liechtenstein. Tolv minuter in i halvleken vann Lassi Lappalainen boll på den egna planhalvan och satte igång jetmotornerna.

Lappalainens soloräd förde honom ända till Liechtensteins straffområde, där han satte ett snyggt inlägg mot målet – och den här gången var det Benjamin Källman som fick styra in bollen.

Efter 2–0-målet stod det klart att Finland skulle gå segrande ur bataljen. De blåvita fick hålla boll, men lyckades inte skapa några livsfarliga lägen.

"Visst var det en överraskning"

Rasmus Schüller och Benjamin Källman lyckades båda utmana målvakten Hobi från distan, men Schüllers projektil gick nätt över ribban, medan Liechtenstein-keepern lyckades styra Ekenästjurens skott förbi målet och över kortlinjen.

– Det känns ju bra, konstaterar Källman i Viasats tv-intervju efter matchen.

– Visst var det en överraskning då jag hörde att jag fått en plats i öppningselvan, men samtidigt bestämde jag mig för att visa att jag förtjänar det och ett mål var resultatet. Nervöst var det förstås, men killarna tog emot mig väl, fortsätter han.

Chefstränaren Kanerva är också nöjd med insatsen.

– Det var viktigt att få det första målet redan då i den första halvleken. Jag tycker att killarna gör en mogen insats. Viktigast var att ta tre poäng. Dessutom hörde jag nyss rykten om att resultaten i de andra matcherna verkar gynna oss, myser landslagslotsen för Viasat.

Ryktena var sanna.

Fem poäng ner till värsta konkurrenterna

Finland ligger efter kvällens seger tvåa i grupp J med totalt nio poäng på fyra matcher – nu fem poäng före både Grekland och Bosnien-Hercegovina.

Grekland åkte nämligen på storstryk hemma mot Armenien. Slutresultatet stod där 3–2(!).

Bosnierna såg i sin tur först ut att kunna knipa poäng av Italien på bortaplan, då Edin Dzeko gav gästerna ledningen i den första halvleken. Men i den andra halvleken vände Italien på steken och knep segern med 2–1.

Italien toppar i sin tur gruppen med maximala tolv poäng på fyra matcher. Armenien är ny grupptrea med sex poäng.

Läs mera:

Benjamin Källman tackar Lassi Lappalainen för passningen – nöjd med första kvalmatchen: ”En stor bonus att göra mål”

Benjamin Källman hade lätt att le efter Finlands kvalseger över Liechtenstein. Anfallaren spelade hela matchen och gjorde sitt första landslagsmål. Allt känns väldigt bra, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport