Hoppa till huvudinnehåll

Offer för människohandel och koppleri kan drabbas när polisen lägger ner avslöjande grupp: "Offren vågar inte självmant gå till polisen"

En kvinna med handen framför ansiktet. Svartvit bild med svart bakgrund.
Illustrationsbild. En kvinna med handen framför ansiktet. Svartvit bild med svart bakgrund. människohandel

Hur lyckas polisen nu utreda människohandel eller andra allvarliga brott? Det här frågar man sig nu vid organisationen Pro-tukipiste, som jobbar för sexarbetares rättigheter. Orsaken till oron är att Helsingforspolisen lägger ner en grupp som i 20 år avslöjat människohandel och koppleri.

Yle Huvudstadsregionen kunde på måndagen berätta att Helsingforspolisen lägger ner en grupp som i 20 års tid avslöjat organiserad brottslighet, sexrelaterad människohandel och koppleri.

Orsaken är att polisen vill lägga resurser på att utreda de brott som anmäls och inte satsa på att gräva fram brotten. Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson, som leder gruppen, går i pension vid årsskiftet.

- Tyvärr är det så att avslöjande verksamhet är det som polisen måste göra avkall på under knappa tider, säger kriminalöverinspektör Jonna Turunen, som leder brottsutredningsenheten vid Helsingforspolisen.

"Offren är rädda och berättar inte för myndigheterna"

Polisinspektör Mia Lehtinen vid polisavdelningen på Inrikesministeriet vill inte ta ställning till beslutet att lägga ner gruppen men kommenterar på ett allmänt plan.

Hon påpekar att människohandel är typisk dold brottslighet.

- Offren är ofta rädda och berättar därför inte för myndigheterna om sin situation. Och det kan också finnas fall där offren inte ens vet att de är offer för ett brott, säger Lehtinen till Yle Uutiset.

Gärningsmännen utnyttjar det här hjälplösa läget, enligt Lehtinen.

Röd lampa och rock på hängare.
Gruppen som nu läggs ner har kunnat avslöja människohandel och koppleri genom spaning och att ha kontakt med prostituerade. Röd lampa och rock på hängare. Bild: Yle/ Tommi Parkonen prostitution,människohandel,koppleri,sexbranschen

Avslöjande polisarbete har gjort att de här brotten upptäckts

Vid Pro-tukipiste väcker beslutet att lägga ner gruppen oro. Organisationen jobbar för sexarbetares och människohandelsoffers rättigheter. Pro-tukipiste har samarbetat med polisgruppen sedan 1990-talet.

- Inom Pro-tukipiste känner vi en oro för hur utredningarna av människohandel eller andra allvarliga brott lyckas om gruppen splittras. Det här kräver viss kunskap, som har funnits inom den här enheten, säger Essi Thesslund, specialsakkunnig vid Pro-tukipiste, till Yle Uutiset.

- När vi pratar om allvarligt utnyttjande och människohandelsbrott är offren i en sådan ställning att de sällan kan eller vågar anmäla de här brotten.

- Genom att polisen hållit på med avslöjande verksamhet har man alltså upptäckt brott som annars skulle förbli oupptäckta.

Essi Thesslund.
Essi Thesslund är specialsakkunnig inom arbetet mot människohandel. Essi Thesslund. Bild: Pekka Koli / Yle människohandel

Prostitution grund för avvisning från landet

Att det nu finns fler papperslösa i Finland syns enligt Thesslund också inom sexbranschen. Hon anser ändå att man inte kan tala om en trend, men att sälja sex är ett sätt att få inkomster för papperslösa.

- Det handlar om en relativt liten andel människor, men en del kan sälja sex som ett sätt att få inkomster. Andra kan utsättas för sexuellt utnyttjande.

Prostitution är en grund för avvisning enligt utlänningslagen för personer från tredje land. Enligt Thesslund är tröskeln väldigt hög för dessa personer att göra en anmälan om de utsätts för allvarliga brott.

- Om du alltså säljer sex och kommer från ett land utanför Schengenområdet kan polisen utgöra ett hot om att utvisa dig från landet.

Vissa framsteg har enligt Thesslund ändå gjorts under de senaste tio åren.

- Arbetet mot människohandel har framskridit, och det är nu mer känt att den här brottsligheten förekommer i Finland och allt fler fall går nu också till rätten. Många har fått hjälp och identifierats som offer för människohandel.

Artikeln är delvis en översättning av Yle Uutisets artikel "Ihmiskaupan uhrien tilanteen pelätään heikkenevän, kun poliisin erikoisryhmä lopetetaan – "Uhrit liian peloissaan kertoakseen kokemastaan" skriven av Rain Kooli och Anna Näveri.