Hoppa till huvudinnehåll

Oliver Helander och totala överraskningsnamnet Toni Kuusela över VM-gränsen: ”Kändes som det funnits möjlighet att kasta rekord i dag”

Oliver Helander.
Oliver Helander inte fullt belåten. Oliver Helander. Bild: Kimmo Brandt / EPA-EFE / All Over Press Oliver Helander

Finland kommer garanterat att ha två spjutkastare i friidrotts-VM i Doha. Först var det chocknamnet Toni Kuusela som överskred gränsen i Åbo – vilket Oliver Helander besvarade med en nästan 85 meter lång båge. Men han kände att det fanns mer att ge.

83,40 i den första omgången – av Toni Kuusela.

Det hade inte många väntat sig.

Kuusela, vars personbästa låg på dryga 80 meter före tisdagens Paavo Nurmi Games i Åbo, följde dessutom upp skrällbågen med ett 82,25 meter långt kast i den andra omgången.

Toni Kuusela.
Toni Kuusela. Toni Kuusela. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Toni Kuusela

Oliver Helander var inte sämre. Raseborgskastaren inledde med blygsamma 78,75, men var efter det jämnstark – med betoning på stark.

Det andra kastet var svidande nära VM-gränsen (82,87) och i den tredje omgången kom tävlingens bästa kast: 84,84. Helander prickade ännu 83,72 i den femte omgången, men kunde inte förbättra på resultatet.

– Jag är helt okej nöjd. En bra serie men det kändes som det riktiga toppresultatet uteblev. Jämnheten fanns där men toppen saknades, säger Helander till Yle Sporten efteråt.

– Det kändes som om det funnits möjlighet att kasta rekord i dag, så lite grämer det nog. Det kändes jättebra i kroppen men inget av kasten lyckades jättebra. Jag vet att bara allt stämmer så flyger det nog betydligt längre ännu.

Nytt övertramp nära

Det var ändå fem före att Helander stannat på 83,72. Det var snuddande nära att dagens längsta båge flaggats bort för övertramp. Förra året steg Helander knappt över ett cirka 87 meter långt kast i PNG.

– Det var nog ”siinä ja siinä” om det var över eller inte, men som tur dömde dom att det inte var, ler Helander. Klart det skulle ha harmat, men jag hade ändå ett kast till över VM-gränsen så det kanske ändå inte varit så farligt den här gången.

Helanders nya säsongsbästa räckte till för en fjärdeplats i den högklassiga tävlingen. Magnus Kirt var starkast av alla då han stod för 88,32 i den fjärde omgången. Thomas Röhler kom tvåa med 86,33 och Keshorn Walcott slutade på tredje plats med 86,09.

”Bra om det kommer nya förmågor fram”

Toni Kuusela, 25, slutade på sjätte plats och tre år yngre Oliver Helander fortsätter därmed som inhemsk etta. Helander lade märke till Kuuselas rekordkast i öppningsomgången.

– Jo, nog märkte jag det. Man såg redan på uppvärmningen att han kommer att kasta långt i dag.

Sparkar det dig i baken att andra finländare kommer upp och utmanar?

– Jo, det är klart, när man är med och tävlar vill man ju inte förlora mot nån annan.

Börjar ni yngre nu slutligen ta över efter veteranen som fortfarande ligger på sjukstugan (Ruuskanen och Pitkämäki)?

– Man skulle ju hoppas att det går åt det hållet. Bra om det kommer nya förmågor fram, svarar Helander.

Toni Kuusela lycklig

Om Helander endast log lite snett efter sitt årsbästa, var Toni Kuusela rena rama solskenet. Med ett brett grin på läpparna gick han igenom sin genombrottstävling.

– Förra året kastade jag 67 meter i första tävlingen, så nog är det ju betydligt roligare att hålla på med spjutkastning nu, skrattar han hjärtligt.

– Jag visste att jag är kapabel till såna här längder, träningen har rullat på helt strålande. Om benen fungerat som de brukar kunde det faktiskt ha gått ännu bättre. Men att det kom så här tidigt var en liten överraskning.

Kuusela har lidit av envisa skadebekymmer under de senaste säsongerna. Framför allt stödfotens vrist har orsakat problem. Vristen opererades för några år sedan men smärtan har inte försvunnit – förrän nu.

– Jag har också överlag tränat och satsat mer helhjärtat. Det kanske inte alltid varit så proffsigt tidigare med alla småsaker runtomkring själva kastandet. Nu har jag fokuserat betydligt mer på alla detaljer.

Jag kommer inte att vika undan en milli

Kuortanekastaren Kuusela är nu tvåa i Finland, men då har inte de meriterade mästerskapsrävarna Antti Ruuskanen och Tero Pitkämäki ännu inlett säsongen efter sina skadebesvär.

Kuusela välkomnar konkurrensen.

– Med bara! Kampen blir säkert tajt, men jag kommer inte att vika undan en milli. Jag har bestämt mig för att kasta i Doha och det kommer jag att hålla fast vid.

Hur bra koll har du på uttagningskriterierna om ni blir fler än tre över VM-gränsen?

– Jag har ingen aning, garvar Kuusela till. Men sommaren är så lång att det är onödigt att grubbla desto mer. Roligt att jag får vara med och fajtas.

Helander och Kuusela tävlar följande gång i Kuortane på midsommaren. Yle sänder tävlingarna direkt.

Artikeln uppdaterad med kommentarer kl. 22.45 och 23.10.

Läs mera:

Topi Raitanens drömbesked: Mosade personbästat och klarade gränsen till både VM och OS – nu väntar Jukola: ”Friidrott ganska rumsrent i jämförelse”

Topi Raitanen visste att han är i rekordform, men att personbästat skulle krossas med sju sekunder hade inte ens han väntat sig.

Läs mera:

Finländskt rekord och VM-gräns! Ella Junnila bjöd på dunderbesked – och fick mamma att gråta

194. Där det nya finländska rekordet i höjdhopp. 20-åriga Ella Junnila visade upp kanonform i Paavo Nurmi Games, där hon klarade rekordhöjden med sitt tredje och sista försök. Den tidigare rekordinnehavaren Linda Sandblom slutade tvåa.

Läs mera:

Oskari Mörös första lopp på 371 dagar gav bästa tiden på 646 dagar: ”Vi började bygga upp allting totalt från botten”

Efter otaliga hälsobekymmer var Oskari Mörö tillbaka på startstrecket i Paavo Nurmi Games på tisdagen. Den finländska rekordmannen på 400 meter häck inledde comebacksäsongen med en hoppingivande insats.