Hoppa till huvudinnehåll

Oskari Mörös första lopp på 371 dagar gav bästa tiden på 646 dagar: ”Vi började bygga upp allting totalt från botten”

Oskari Mörö i farten.
Oskari Mörö i farten i Åbo. Oskari Mörö i farten. Bild: Tomi Hänninen Oskari Mörö

Efter otaliga hälsobekymmer var Oskari Mörö tillbaka på startstrecket i Paavo Nurmi Games på tisdagen. Den finländska rekordmannen på 400 meter häck inledde comebacksäsongen med en hoppingivande insats.

Frågetecknen har omgärdat Oskari Mörö det senaste året. Eller egentligen åren.

– Motgångar hör till idrotten och de händer alla, men när de hopar sig i fruktansvärda mängder är det ibland oerhört tungt mentalt. Alltid när du kommer tillbaka på fötter får du ett nytt slag i ansiktet och ligger nere igen, sade Mörö i Sportliv för några månader sedan.

Efter fjärdeplatsen i EM 2016 har mystiska sjukdomar och envisa skadeproblem plågat Esbo IF-löparen, som avbröt förra säsongen efter ett magplask i Paavo Nurmi Games i Åbo.

Nu var han tillbaka i samma tävlingar – 371 dagar senare.

– Jag får nog vara nöjd, säger Mörö efter loppet. Roligt att överlag kunna tävla igen. Det var det viktigaste i dagens lopp, att komma tillbaka i tävling.

Mörö ryckte genast från start och korsade mållinjen som ohotad etta på tiden 51,06. Det är hans bästa tid sedan Sverigekampen i Stockholm den 3 september 2017.

– Perfekt var det inte, men helheten klart på plus. Slutet lämnade fortfarande en del att önska, jag kan nog knipa ganska mycket bara jag får hårda träningar och tävlingar i kroppen.

Bygger formen mot VM

Efter att ha stått omringad av journalister i några minuter avbryter Mörö intervjun.

Sorry, jag måste vila mig en stund, säger han och går ner på huk. Mjölksyran kickade in, konstaterar han med ett litet flin när han stiger upp en halv minut senare.

– Åtminstone fick jag tydligen pressat ut allt som finns i kroppen för tillfället. Situationen ser helt bra ut igen.

Mörö hoppas göra mästerskapscomeback på höstkanten. Kvalgränsen till VM i Doha är 49,30, då Mörös finländska rekord från OS i Rio 2016 lyder 49,04.

– Vi började bygga upp allting totalt från botten i augusti i fjol, vi satte igång helt från grundsaker. Vi bygger med sikte på sensommaren, då ska allt sitta.

Inhemskt årsbästa

I damernas 400 meter häck klockade HIFK:s Viivi Lehikoinen in 58,55, vilket är den inhemska toppnoteringen för i år. IF Sibbo-Vargarnas Elin Mickos slutade femma, tre sekunder långsammare än Lehikoinen, och Åbolöparen Viola Westling var sjunde snabbast.

Anita Wlodarczyk såg i sin tur att krossa stadionrekordet på Paavo Nurmis stadion då hon slungade sin slägga 75,61 meter – en förbättring på över fem meter på den tidigare rekordet.

Resultatet också till för seger i tävlingen.

Ståhl blev utan sin ö

I herrarnas diskustävling hade många förväntat sig stordåd av Daniel Ståhl. Men svensken hade enorma problem med tekniken i Åbo.

Ståhl steg över samtliga tre kast och blev med andra ord både utan resultat – och en ö i den åboländska skärgården. Ståhl kunde ha vunnit en ö med ett resultat som var bättre än det finska rekordet på 70,98.

Daniel Ståhl.
En besviken Daniel Ståhl. Daniel Ståhl. Bild: Tomi Hänninen Daniel Ståhl

– Det grämer förstås, men solen skiner i morgon också. Jag får ta och försöka på nytt nästa år. Jag försökte helt enkelt för mycket i dag. Övre kroppen fungerade inte alls, säger Ståhl i tv-intervjun.

Segern i diskustävlingen gick emellertid till Fedrick Dacres från Jamaica med resultatet 66,74.

Nytt årsbästa och tredjeplats för Lipsanen

Simo Lipsanen lyckades i sin tur förbättra sitt årsbästa till 16,57, vilket räckte till för en tredjeplats i herrarnas tresteg.

Där var kinesen Zhu Yaming vassast med sitt 17,36 meter långa hopp i den fjärde omgången. Hoppet var ändå utfört i för hård medvind och är således inte statistikdugligt.

Arttu Tyystjärvi slutade åtta och Topias Koukkula nia med resultaten 15,64 respektive 15,47.

Rodgers hundradelen vassare än kompisen Gatlin

Med tanke på startfältet på herrarnas 100 meter var det många som hade hoppats på en segertid under 10 sekunder i Åbo på tisdagskvällen. Nära kom löparna, men inte under.

Mike Rodgers var snabbast av alla och korsade mållinjen med tiden 10,00. Den regerande världsmästaren Justin Gatlin var en hundradelssekund långsammare.

– Jag är väldigt nöjd. Ett nytt stadionrekord! Jag ville förstås komma under 10 sekunder, men säsongen är ung ännu. Dessutom har jag nu slagit Justin två gånger på raken. Men vi tycker nog om varann ändå, säger en sprudlande glad Rodgers i tv-intervjun.

Samtliga resultat från Paavo Nurmi Games hittar ni här!

Läs mera:

Oliver Helander och totala överraskningsnamnet Toni Kuusela över VM-gränsen: ”Kändes som det funnits möjlighet att kasta rekord i dag”

Finland kommer garanterat att ha två spjutkastare i friidrotts-VM i Doha. Först var det chocknamnet Toni Kuusela som överskred gränsen i Åbo – vilket Oliver Helander besvarade med en nästan 85 meter lång båge. Men han kände att det fanns mer att ge.

Läs mera:

Topi Raitanens drömbesked: Mosade personbästat och klarade gränsen till både VM och OS – nu väntar Jukola: ”Friidrott ganska rumsrent i jämförelse”

Topi Raitanen visste att han är i rekordform, men att personbästat skulle krossas med sju sekunder hade inte ens han väntat sig.

Läs mera:

Finländskt rekord och VM-gräns! Ella Junnila bjöd på dunderbesked – och fick mamma att gråta

194. Där det nya finländska rekordet i höjdhopp. 20-åriga Ella Junnila visade upp kanonform i Paavo Nurmi Games, där hon klarade rekordhöjden med sitt tredje och sista försök. Den tidigare rekordinnehavaren Linda Sandblom slutade tvåa.