Hoppa till huvudinnehåll

Snart finns det både gymredskap och musikinstrument på Kvarnåsen i Lovisa

Kvinna står och förklarar något med händerna i en tallskog.
Stadsträdgårdsmästare Mona Bäckman förklarar hur den nya rorodendrondalen ska se ut. Kvinna står och förklarar något med händerna i en tallskog. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,ås,skogar,tall,kvarnåsen

Lovisa stad förnyar Kvarnåsen för att förbättra trivseln. Förnyelserna omfattar bland annat en ny lekpark, ett utegym, en rorodendrondal och trappor från Skeppsbron upp till åsen.

Solen värmer och fåglarna kvittrar vid den stora röda kvarnen på Kvarnåsen i Lovisa.

Tittar man genom den fina tallskogen bakom kvarnen kan man se havet gnistra i sommarsolen. Stämningen på åsen är somrig, lugn och fridfull. Det blir en perfekt sommardag.

En röd kvarn står på en gräsmatta omgiven av tallar.
Den vackra kvarnen ska få en nya lekpark som granne. En röd kvarn står på en gräsmatta omgiven av tallar. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,ås,skogar,tall,kvarn

Infrastrukturchef Markus Lindroos och stadsträdgårdsmästare Mona Bäckman står i gräset framför kvarnen och verkar ivriga över förnyelserna de just ska presentera.

- Vi vill satsa på området för att det är mycket populärt redan nu, säger Lindroos.

Och som Lindroos säger, så finns det redan nu en massa man kan göra på åsen.

-Man kan motionera, plocka bär och svamp och läsa sångerna som finns skrivna på bänkarna på vår “sångstig”, säger Lindroos.

- Människor med hund använder också åsen flitigt och förutom det finns här ju också tre olika begravningsplatser som man kan besöka, tillägger Bäckman.

En tallskog med ett tomt område med sand framför sig.
Här kommer det att finnas en balansbana, gungor och en moped för barnen. En tallskog med ett tomt område med sand framför sig. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,ås,skogar,tall,kvarnåsen

Förnyelserna blir många

Förnyelserna på åsen blir många och det kommer att finnas saker både för barn och vuxna.

Bland annat kommer den gamla lekparken bredvid kvarnen att förnyas helt och hållet.

- Det kommer att bli en utelekplats med en ganska stor balansbana, gungor och en gungande moped gjord av trä, berättar Bäckman glatt.

Förutom detta kommer det att bli ett träningsområde där det gamla vattentornet brukade stå. Där kommer det att komma redskap för olika muskelgrupper.

- Där kan man bland annat träna sina magmuskler, ryggmuskler, armmuskler och sin balans, berättar Bäckman.

Två kvinnor och en man går omkring på ett område med sand omgivna av en tallskog.
Utegymmet kommer att byggas på vattentornets gamla plats. Två kvinnor och en man går omkring på ett område med sand omgivna av en tallskog. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,ås,skogar,tall,markus lindroos

Trappa gjord av tallar från åsen

Den fina havsutsikten man har från vissa ställen på åsen kommer man också försöka utnyttja mer.

- De ställen där man nu ser havet kommer vi att underhålla så att man också kan se havet i fortsättningen. Förutom detta kommer vi också ta bort lite av undervegetationen på vissa ställen, säger Lindroos.

I framtiden kommer det också att bli lättare och snabbare att ta sig upp på åsen.

Man bygger nämligen en trappa som går från Skeppsbron genom skogen och upp till åsen.

Trappan kommer att slingra sig mellan stenar och byggas av trä från tallar som tidigare vuxit på Kvarnåsen.

En man och en kvinna står vid en tallskog och ler.
Mona Bäckman och Markus Lindroos är ivriga över förnyelserna. En man och en kvinna står vid en tallskog och ler. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,ås,skogar,tall,markus lindroos

Instrument i skogen

På Kvarnåsen kommer man också i framtiden att få njuta av musik.

- Det kommer att placeras ut tre olika instrument längs med åsen, berättar Lindroos.

Det är inte frågan om några statyer utan verkliga, användbara instrument. Snart kommer där att finnas en xylofon, ett klockspel och trummor.

- Det är fasta instrument som man kan spela på och kanske sjunga lite samtidigt, hoppas Lindroos.

En tallskog med stora stenar.
Denna del av skogen förnyas ej på grund av att stenarna är ett ställe där fladdermössen övervintrar. En tallskog med stora stenar. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,ås,skogar,tall,lovisaåsen

Lovisabor står själva för idéerna

Bäckman berättar att idéerna till förändringarna kommit från Lovisaborna själva.

- Om man lyssnar på vad folk pratar om och vad de tänker och tycker så har det varit lätt att utveckla idéer utgående ifrån det. Vår uppgift är ju såklart att förverkliga så många av önskemålen som möjligt, säger Bäckman.

En sandväg omgiven av tallar.
Här kommer det snart att växa rorodendron. En sandväg omgiven av tallar. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,ås,skogar,tall

Tidtabellen för åsen är ännu delvis öppen men man kommer bland annat att börja bygga den nya lekparken redan i juni, medan trapporna börjar byggas i slutet av juli.

- Nästa år kommer allting att vara klart, säger Lindroos.

Läs också