Hoppa till huvudinnehåll

Topi Raitanens drömbesked: Mosade personbästat och klarade gränsen till både VM och OS – nu väntar Jukola: ”Friidrott ganska rumsrent i jämförelse”

Topi Raitanen.
Topi Raitanen höll fin fart på Paavo Nurmis stadion. Topi Raitanen. Bild: Kimmo Brandt / EPA-EFE / All Over Press Topi Raitanen

Topi Raitanen visste att han är i rekordform, men att personbästat skulle krossas med sju sekunder hade inte ens han väntat sig.

Säsongsstarten på 3000 meter hinder i Belgien för några veckor sedan gav tiden 8.29,27. Han blev en dryg sekund från förra årets personliga rekord och endast knappa tre tiondelar från VM-gränsen.

I den andra tävlingen på paraddistansen spräckte Raitanen sedan banken. Han skuggade täten hela loppet igenom i Paavo Nurmi Games i Åbo på tisdagen, och i mål var han trea bakom amerikanen Andy Bayer och kenyanen Nicholas Bett.

Raitanens tid? 8.21,47. Inför loppet hade 23-åringen sagt att han tror att 8.23 finns inom möjligheternas gränser.

– En idrottare säger ju alltid lite i underkant till vad han egentligen tänker, så media inte kommer åt att trycka ner en om man inte når fram, säger Raitanen med ett litet leende.

– Jag visste att såna här tider är möjliga, men inte att det kommer så här tidigt på säsongen. Det var en positiv överraskning. Det var ett idealiskt uppbyggt lopp för mig, farten trappades stadigt upp. Ännu kom inte slutet helt avslappnat, men det lossnar så småningom.

Topi Raitanen.
Topi Raitanen i farten i Åbo. Topi Raitanen. Bild: Lehtikuva Topi Raitanen

Förutom att Raitanen nu är klar för höstens VM i Doha underskred han också kvalgränsen 8.22 för OS i Tokyo nästa sommar.

– Det har varit den här säsongens mål, att få den direkta gränsen till Tokyo så man inte behöver stressa över det där otydliga rankingsystemet. Men jag är inte klar här. Om allt går helt perfekt finns det 3-4 sekunder till att ta.

”Orienteringen håller mig ödmjuk”

Men några nya hinderlopp blir det inte på ett tag. Härnäst deltar VM-orienteraren Raitanen i Jukolakavlen, som går av stapeln i helgen.

Orienteringen spelar för tillfället andra fiol, men erbjuder välkommen variation. Senast fick han en ”reality check” i Tiomila i Sverige i april.

– 1 timme och 40 minuter mitt i natten. I ösregn. Då tänkte jag nog att visst är friidrott ganska rumsrent i jämförelse, säger Raitanen med ett skratt.

– Här får man sätta sig ner i ett torrt omklädningsrum efter loppet. Vi förstår inte alltid hur skönt vi har det. Orienteringen är en rå gren, den håller mig passligt ödmjuk.

Neziri hundradelen från VM-gränsen

På den korta häcken lyckades de blåvita damerna inte riktigt lika bra. I försöksheatet visade Nooralotta Neziri att hon fortfarande är i form då hon vann sitt heat med tiden 12,99, men i finalen var hon inte alls lika vass.

Där blev det endast 13,06 för Neziri – sämre än både ettan Christina Clemons från USA och Annimari Korte.

Clemons var den enda som kom under 13 sekunder i finalen.

Reetta Hurske imponerade också i heatet, där hon klockade in 13,04 och samtidigt förbättrade sitt personbästa. Men i finalen var hon en dryg tiondelssekund långsammare och fick nöja sig med fjärde plats.

Läs mera:

”Jag fick mera kicks av banlöpningen” – lovande orienteringskarriär byttes mot friidrott, nu siktar Topi Raitanen mot OS

Han hörde till de mest lovande unga orienterarna och vägen mot världseliten verkade spikrak. Men så tog hans idrottskarriär en ny vändning. Ett lopp på 3000 meter hinder fick Raitanen att tänka om gällande grenvalet.

Läs mera:

Finländskt rekord och VM-gräns! Ella Junnila bjöd på dunderbesked – och fick mamma att gråta

194. Där det nya finländska rekordet i höjdhopp. 20-åriga Ella Junnila visade upp kanonform i Paavo Nurmi Games, där hon klarade rekordhöjden med sitt tredje och sista försök. Den tidigare rekordinnehavaren Linda Sandblom slutade tvåa.

Läs mera:

Oskari Mörös första lopp på 371 dagar gav bästa tiden på 646 dagar: ”Vi började bygga upp allting totalt från botten”

Efter otaliga hälsobekymmer var Oskari Mörö tillbaka på startstrecket i Paavo Nurmi Games på tisdagen. Den finländska rekordmannen på 400 meter häck inledde comebacksäsongen med en hoppingivande insats.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport