Hoppa till huvudinnehåll

Började med friidrott först i högstadieåldern – bara fyra år senare hör Viola Westling till Finlands främsta häcklöpare

Viivi Lehikoinen löper över en häck.
Viola Westling (till vänster) har tagit upp jakten på Viivi Lehikoinen på 400 meter häck. Viivi Lehikoinen löper över en häck. Bild: Yle/Tomi Hänninen friidrott,Viivi Lehikoinen

Den 19-åriga häcklöparen Viola Westling har gjort en häpnadsväckande resa. Den första kontakten med friidrott kom i en skoltävling 2015 och redan i fjol var hon reserv i junior-VM och löpte FM-final.

I unga år hade Åbobördiga Viola Westling ingen tanke på att bli friidrottare. Hennes fritidsintressen omfattade allt från judo till teater, körsång till dans, hon har seglat, gått kockskola och varit scout – men aldrig friidrottare.

Friidrotten kom in i bilden först 2015 via skoltävlingar i Åbo. Westling löpte då 800 meter och det visade sig att hon hade stor fallenhet för friidrotten.

– Det gick väl helt bra och då kom det en person från min nuvarande förening (Turun Urheiluliitto) och sade att det skulle vara kul om jag skulle börja friidrotta. Så började jag, berättar hon till Yle Sporten i samband med Paavo Nurmi Games på tisdagen.

800 meter blev Westlings distans men det var ingen full satsning som gällde. Ännu för två år sedan tränade hon två gånger i veckan samtidigt som fokus flyttade till 400 meter och 400 meter häck.

När jag började med friidrott vann Viivi Lehikoinen FM-guld och nu tävlar vi mot varandra, så det är ganska stort

Efter grenbytet har utvecklingen varit hisnande. Westling har kapat sekund på sekund från sitt personliga rekord och gick bland annat till final på distansen i Kalevaspelen i fjol.

I slutet av förra året bytte hon tränare och under den tidigare storlöparen Ari Paunonens ledning har hon den här sommaren löpt under 60 sekunder för första gången.

Med det personliga rekordet 59,85 ligger hon för tillfället trea i den inhemska årsbästastatistiken.

– Jag visste inte riktigt vad den här säsongen skulle bli men det såg jättebra ut i första tävlingen. Jag har fått träna bra och kunnat koncentrera mig på träningarna.

– Så tycker jag att det här är kul, jag skulle inte gå framåt om jag inte skulle tycka att det är roligt. Det är egentligen mycket roligare att träna än att tävla.

400 meter häck är en ganska smärtsam gren, klarar du av att njuta under loppen?

– Nog är det kul om det går bra och man märker att det går framåt och man börjar komma i kapp de andra. När jag började med friidrott vann Viivi Lehikoinen FM-guld och nu tävlar vi mot varandra, så det är ganska stort, säger Westling.

Öppna Instagram-inlägget

Siktar på U23-EM i Sverige

Sommarens stora höjdpunkt för Viola Westling är U23-EM som avgörs i Gävle mellan den 11 och 14 juli. Kvalgränsen är 59,40 vilket betyder att Westling måste kapa 45 hundradelar från sitt personliga rekord. I Paavo Nurmi Games på tisdagen gick det inte vägen.

– Jag ser nog kvalgränsen som realistisk, jag har en till tävling den här veckan så jag kan klara det. Ibland har man dåliga dagar, man måste bara bli van med det, säger Westling efter 60,98 på den bekanta Åbobanan.

Just på Paavo Nurmis stadion gjorde hon i tiderna sina första friidrottsträningar – inför Stafettkarnevalen. Westling är uppvuxen i Åbo och blev student i Katedralskolan våren 2018. Sedan förra hösten studerar hon i Handelshögskolan i Helsingfors.

Nog har jag väl som mål att fara till OS, vi har redan skojat lite om det med min tränare

Förra sommaren var Westling med i U20-VM i Tammerfors som reserv. Hon klarade kvalgränsen på 400 meter häck men Finland fick bara ställa upp med två löpare så Westling fick sitta på läktaren.

Den erfarenhet hon fick var ändå ovärderlig.

– Jag fick chilla där hela veckan. Det var helt fantastiskt och jag tänkte att nästa år ska jag tävla. EM är sommarens höjdpunkt och det jag tänkt på hela vintern. Det skulle nog vara jättefint att få åka dit som 19-åring.

Och vad har du för målsättningar längre fram i karriären?

– Nog har jag väl som mål att fara till OS, vi har redan skojat lite om det med min tränare. Det skulle vara stort. Men det var nog några år ännu, kanske 2024 kunde vara möjligt.

Öppna Instagram-inlägget