Hoppa till huvudinnehåll

Finland har inte nått upp till sina målsättningar i EM-kvalet – handbollsförbundets ordförande ser trots det positivt på framtiden för finländsk handboll: "Vi har potential"

Miro Koljonen i matchen mot Tjeckien.
Miro Koljonen och Finland har inte nått framgång i EM-kvalet. Miro Koljonen i matchen mot Tjeckien. Bild: Matti Raivio/All Over Press Finlands herrlandslag i handboll,handboll,miro koljonen

Inför de två sista matcherna i EM-kvalet i handboll hade Finland förlorat fyra av fyra matcher - något som Yle Sportens expertkommentator tycker är under alla förväntningar. Nu diskuteras också Kaj Kekkis eventuella avgång som chefstränare för landslaget.

På frågan om hur handbollsförbundets ordförande ser på resultaten från det pågående EM-kvalet svarar Jari Henttonen lugnt att man måste vara realist.

– Kvalmatcherna är givetvis alltid ett mått på hur vi ligger till. I lottningen får man ändå inte ha dålig tur och alla spelare borde vara friska och tillgängliga för spel. Kanske till och med överprestera. Så har det inte gått nu, och nu är läget det här, säger Henttonen i studiodiskussionen under kvalmatchen mot Tjeckien.

– Men inte har vi kastat yxan i sjön ännu, fortsätter han.

Yle Sportens expertkommentator Olle Stenius tycker att Finland inte nått upp till förväntningarna, men ser att landslaget är i ett bättre läge nu än tidigare.

– Allt arbete syns inte utåt. Men det måste sägas att de inte har nått sina målsättningar och resultaten har inte nått upp till det som förväntades av dem. Trots att målsättningarna var rätt så höga så borde de nog ha klarat av att ta flera segrar än de nu gjort, säger Stenius i studiodiskussionen.

EM-kvalet det sista uppdraget som landslagstränare för Kaj Kekki?

Kaj Kekki tog över som landslagstränare sommaren 2015 och landslaget har inte gjort någon succé sedan dess. Herrarna har inkasserat endast tre segrar på 22 kvalmatcher.

Nu diskuteras huruvida Kekki lägger av som chefstränare efter kvalet. Olle Stenius ser ändå ett landslag som är i bättre form än innan Kekki tog över.

– Om och när, eftersom jag förväntar mig att Kekki lämnar sin post, så lämnar han efter sig ett landslag som är i ett mycket bättre läge än då han tog över tränarposten. De har nu en trupp som man i framtiden kan förvänta sig resultat av och rentav avancemang. Jag tror det kommer.

– Vi har potential och meningen är att vi ska få ut så mycket av möjligt av den potentialen och spelarna i något skede. Klubbarna har gjort ett enormt bra arbete och det har uppnåtts framgång i Europa, då Cocks och Dicken klarat sig bra där. Också nivån på FM-ligan har gått upp, kompade Henttonen.

Jari Henttonen ville däremot inte gå in på huruvida detta kval är avslutningen på Kekkis tid som tränare för landslaget.

– Det är ännu en och en halv match kvar av det här EM-kvalet så vi ska ge full arbetsro åt killarna och laget. Vi återkommer till det här senare, nu är det inte tid för det, sade han i pausen av kvalmatchen mot Tjeckien.