Hoppa till huvudinnehåll

Finland kammade noll – Kekki avgår: "Jag hade hoppats att min tränarkarriär i landslaget avslutas med EM-2020, men nu tar den slut tidigare"

Kaj Kekki i kvalmatchen mot Tjeckien
Kaj Kekki avgår som tränare för landslaget efter kvalet. Kaj Kekki i kvalmatchen mot Tjeckien Bild: Matti Raivio/All Over Press Kaj Kekki,Finlands herrlandslag i handboll,handboll

Två förluster mot Bosnien-Hercegovina, en förlust mot Vitryssland, och nu också två förluster mot Tjeckien. Där Finlands EM-kval i ett nötskal efter att de i dag inkasserade sin femte förlust med siffrorna 24–26. Nu återstår bara en match mot Vitryssland på bortaplan och frågan är om Finland då ska öppna poängkontot. Kekkis tid som landslagstränare är hur som helst över efter den matchen.

– Det här är en besvikelse då jag hade hoppats att min tränarkarriär i landslaget avslutas med EM 2020, men nu tar den slut tidigare, säger Kekki till Yle Sporten efter matchen.

Du kommer allså inte att fortsätta som landslagets tränare?

– Nej, jag meddelade redan för ett år sedan att det här är mitt sista kval. Det är någon annans tur att försöka. Jag tror fortfarande att Finland någon dag tar sig till ett mästerskap.

Finland fick i dag igen ta sig an en motståndare med decimerat manskap. Det manskapet lyckades inte knipa poäng av Tjeckien och den femte förlusten på lika många matcher i "alla tiders handbollskval" var ett faktum.

– En stor besvikelse. När tränarteamet tillträdde för fyra år sedan satte vi EM 2020 som vår målsättning. Besvikelsen hanterades delvis redan under förra hösten. Nu har vi bara försökt oss på goda enskilda resultat i matcherna, säger Kekki.

– Under de två senaste åren har vi inte haft vårt bästa manskap ihop en enda gång. Vi är annars också på efterkälken mot proffsen vi möter, så det gör inte saken lättare.

Femmålsunderläge i paus blev till slut till en svidande tvåmålsförlust

Finland hängde med i ungefär 20 minuter, då ställningen ännu var 10–11 i Vanda. Efter det ryckte ändå gästerna ifrån. Tre minuter senare var ledningen redan fyra mål stor och i paus stod det 12–17 på tavlan, i tjeckisk favör.

– 17 mål är lite väl många insläppta i första halvlek, kommenterade Kristian Karlsson och Olle Stenius i Yles direktsändning.

Max Granlund var inne på samma linje i paus och menade att försvaret inte håller måttet.

– Vi saknar hårdhet i försvar. Vi har stora problem med deras linjer. De är stora killar och vi borde försöka få dem ur spel före de får bollen, sade Granlund i paus.

Det var precis vad Kaj Kekki tyckte att var Finlands största problem i dag.

– Under första halvleken stannade vi kvar i deras linjespel, vilket vi hade betonat under hela lägret att vi ska undvika. Vi förlorade i alla fysiska närkamper. Vi fick tre-fyra utvisningar på grund av problemen i linjespelet, säger Kekki efter matchen.

Finland kom nära, men bara nära

Tjeckien utökade ännu ledningen till sex och sju bollar och ledde med den marginalen med knappa kvarten kvar. Men sedan började Finland ta in på försprånget och gjorde match av det hela.

Med fyra minuter kvar satte Robin Sjöman in Finlands 23:e mål och Tjeckiens ledning vara nere i ett mål. Närmare än så kom laget ändå inte och efter 24–25 var det Tjeckien som kom åt att göra det sista målet och matchen slutade i ännu en förlust för handbollslandslaget.

– Så klart är det tråkigt att förlora. Vi hade chansen när motståndaren bytte spelare på slutet, men vi satte inte in bollen på vår chans när vi låg under med två mål med en minut kvar. Det är tråkigt med de här matcherna när man förlorar men vi får bara kämpa vidare, kommenterar Anthony Hellakoski efter matchen.

– I andra halvleken ändrade vi så att vi satt modigt in våra stora killar. Vi sänkte försvaret och tog risker med deras skyttar. Det gav resultat och då började också målvakterna göra räddningar, säger Kekki.

Anthony Hellakoski med bollen.
Anthony Hellakoski gjorde tre mål i matchen mot Tjeckien. Anthony Hellakoski med bollen. Bild: Matti Raivio/All Over Press Finlands herrlandslag i handboll,handboll,anthony hellakoski

Finland avslutar EM-kvalet på söndag

På söndag har Finland sista chansen att håva in poäng i det här EM-kvalet. Matchen mot Vitryssland spelas på bortaplan och kommer också den att bli en tuff utmaning.

– Nog kommer det att vara en svår match, Vitryssland borta. Så klart försöker vi alltid vinna men det här hade varit en lättare match att ta poäng i, säger Hellakoski.

– Vitryssland har också helt enorma killar. En hård kämpainsats krävs där. De spelar ganska enkel handboll, men mycket säkert och stabilt. Det gäller att hålla fast vid bra positioner och spela hårt spel, antar jag, analyserar Max Granlund.

Finland – Tjeckien 24–26 (12–17)

Finland: Max Granlund 6 mål, Robin Sjöman 4 mål, Anthony Hellakoski 3 mål, Joacim Broman 2 mål, Miro Koljonen 2 mål, Ian Martin 2 mål, Robin Granlund 2 mål, Fredrik Forss 1 mål, Johan Gripenberg 1 mål, Christoffer Thor 1 mål