Hoppa till huvudinnehåll

Kryssningsfartyg gjorde strandhugg i Vasa

Ett kryssningsfartyg ligger förtöjt vid kaj.
M/S Birka Stockholm ligger vid kaj i Vasa. Ett kryssningsfartyg ligger förtöjt vid kaj. Bild: Yle/Roger Källman Kryssningsfartyg,Birka Cruises,fartyg,M/S Birka Stockholm

På onsdagen gästades Vasa av 1 100 kryssningspassagerare. M/S Birka Stockholm gjorde då det första av sommarens två planerade strandhugg i staden.

Det var i fjol som M/S Birka Stockholm för första gången besökte Vasa. Det blev en sån succé att man i sommar alltså gör två turer hit.

Den tre dagar långa kryssningen inleddes i måndags med avfärd från Stockholm. På kvällen gjorde man ett kort uppehåll i Mariehamn.

En sjökapten på ett fartygs kommandobrygga.
Niklas Gustafsson. En sjökapten på ett fartygs kommandobrygga. Bild: Yle/Roger Källman sjökaptener,Kommandobrygga,M/S Birka Stockholm

- I går tisdag besökte vi Härnösand och fortsatte upp längs Höga kusten. Vi hade också lite extra tid så vi hann med att åka via Örnsköldsvik, säger kapten Niklas Gustafsson.

Från Vasa återvänder fartyget till Stockholm, dit hon anländer på torsdag kväll.

Besök i världsarvet

M/S Stockholm anlöpte hamnen i Vasa på förmiddagen och fick fint mottagande i hamnen, bland annat med uppträdande av Närpes skolmusikkår.

Under dagen ordnades utflykter till olika besöksmål i området. Bland annat hade passagerarna möjlighet att åka ut till Replot.

- Det kompletterar de vyer av skärgården och världsarvet som man fick då fartyget åkte in till hamnen, säger Niklas.

Tolfte resans resenärer

Ann-Christin Billström Ahlberg och maken Dick Billström sitter ute på promenaddäck och njuter av solen. De är något av veteraner då det kommer till kryssningar.

- De senaste fem-sex åren så har vi varit på tolv långkryssningar, säger Ann-Christin. Sen kommer det ju många dygnskryssningar till också.

En kvinna och en man på ett fartygs soldäck.
Ann-Christin Billström Ahlberg och maken Dick Billström En kvinna och en man på ett fartygs soldäck. Bild: Yle/Roger Källman fartyg,passagerare

Dick säger att charmen med kryssningar - om man jämför med "vanligt" turistande - är att man har allt ombord: mat, underhållning och så träffar man ofta vänner som man känner från tidigare resor.

- Det är inget man behöver gå och leta efter, vare sig man vill äta, roa sig eller sitta och ta det lugnt. Så har vi en trevlig kapten också, säger Dick.

Miljön i fokus

M/S Birka Stockholm är byggd i Raumo och sjösattes år 2004. Då hette hon M/S Birka Paradise, men fick sitt nuvarande namn år 2013.

Intendent Ros-Marie Sandström berättar att fartyget har genomgått många ombyggnader och förbättringar genom åren. Rederiet satsar bland annat mycket på att minska miljöpåverkan.

- Vi har slopat all plast som går att få bort: sugrör, plastmuggar och smörgåsarna är inte längre förpackade i plast. Smutstvätten packades tidigare i plastpåsar, men numera använder vi tygpåsar.

En kvinna och en man på ett fartygs promenaddäck.
Intendent Ros-Marie Sandström och kapten Niklas Gustafsson. En kvinna och en man på ett fartygs promenaddäck. Bild: Yle/Roger Källman besättning,fartyg

Till kryssningslivet hör förstås också stående bord. Där har man minskat matsvinnet, bland annat genom att duka upp maten på mindre serveringsfat.

- Så har också bordsporslinet bytts ut och tallrikarna blivit mindre. Det väckte nog mest uppmärksamhet i personalmässen, säger Niklas Gustafsson skämtsamt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten