Hoppa till huvudinnehåll

Liljendal fick sin första frisbeegolfbana - 18 hål i tuff terräng lämpar sig bra för tävlingar

Korg för discgolf.
Korg för discgolf. Bild: Yle / Leo Gammals Frisbee,discgolf,Liljendal,Lovisa,Korg,liljendal ik

Den tredje frisbeegolfbanan i Lovisa har öppnat för allmänheten. Den ligger i en naturskön skog i Liljendal och lämpar sig för alla sorters kastare.

Solen gassar, insekter surrar och det doftar skog. Den nya discgolf- eller frisbeegolfbanan finns på Kyrkvägen, ett stenkast från riksväg 6.

Här ligger också spånbanan där den traditionella Kalles rundan börjar och vintertid fylls skogen av skidåkare som byter om i den gula kuren vid parkeringen.

Informationsskylt vid frisbeegolfbana.
Infotavlan över banan. Informationsskylt vid frisbeegolfbana. Bild: Yle / Leo Gammals Liljendal,Lovisa,discgolf,golfbanor,Frisbee,frisbee,liljendal ik

Det hörs ett svagt brus från riksvägens tunga trafik i bakgrunden. Det överröstas av fåglar och röster från spelare som i små grupper kastar mot korgar som gömmer sig i skogsdungarna.

Discgolfbanan invigdes officiellt den 8.6 med tal och en första tävlingsrunda. Det inofficiella rekordet är tillsvidare två under par, det vill säga 53 kast.

Banan har planerats av företagaren Mikko Wikman som strävade efter en så mångsidig bana som möjligt.

Utkast för frisbeegolf.
Tee 1 Utkast för frisbeegolf. Bild: Yle / Leo Gammals Frisbee,discgolf,Liljendal,Lovisa,Korg,liljendal ik

- Han gick först runt med spray och sade vad han vill ha bort. Förra hösten kom vi med motorsågar, saxar och andra sågar och röjde. Vi hade fyrhjulingar till hjälp, berättar Jarmo Andersson.

Jarmo "Jammo" Andersson är styrelseordförande för Liljendal idrottsklubb LIK. Han presenterar banan ett par dagar före invigningen.

Jarmo "Jammo" Andersson
Jarmo "Jammo" Andersson. Jarmo "Jammo" Andersson Bild: Yle / Leo Gammals Liljendal,Lovisa,discgolf,golfbanor,Frisbee,frisbee,styrelseordförande,liljendal ik

Vi går en runda samtidigt som han snickrar upp några skyltar med texten next tee för att spelarna lättare ska hitta rätt utkast.

680 banor i hela Finland

Det finns sammanlagt 681 frisbeegolfbanor i Finland, och en handfull i Lovisa, Borgå, Pukkila och Askola. Men ortsborna ville ha en egen bana.

- För några år sedan hörde jag att frisbeekastarna i bygden undrade varför vi inte har en egen bana. Det var mest prat, men jag grubblade på saken. Vi talade vidare om det och när jag blev ordförande i LIK kunde jag sätta projektet i rullning, berättar Andersson.

Två olika discar.
Olika discar skiljer sig markant från varandra. Två olika discar. Bild: Yle / Leo Gammals discgolf,golfbanor,Frisbee,frisbee

I Liljendal finns för tillfället ett tiotal dedikerade kastare, men Andersson tror på möjligheterna att också locka traktens unga till banan.

- Knattarna som spelar fotboll och innebandy kan alla komma hit och kasta. I mitt tycke är det här terapi. Efter en dålig arbetsdag kommer du och kastar en runda och så är allt bra igen.

Liljendal IK grundades 1934 och fyller således 85 år i år. Till dess ordinarie verksamhet hör friidrott, fotboll, innebandy, skidning och nu också frisbeegolf.

- Största tanken är att vi ska få ungdomarna som håller mobiltelefonerna i handen att röra på sig. Det här fungerar för alla åldrar och kön från det du börjar gå. Det är bara att sätta länkarna på, ta några frisbeear med och gå ut i naturen.

Utkastplats för frisbeegolf.
Utkast 13 Utkastplats för frisbeegolf. Bild: Yle / Leo Gammals Frisbee,discgolf,Liljendal,Lovisa,Korg,liljendal ik

Målet med frisbeegolfbanan är att kunna erbjuda övning och motion för vem som helst, men också tävlingar för idrottsklubbens medlemmar och etablerade licensspelare.

- Nästa år börjar vi ordna egna veckotävlingar. Då finns det med en hole-in-one-pott. Alla som vill sätter en euro i kassan och den som får en hole-in-one under den tävlingen får hela summan, annars går den till föreningen.

Liljendal IK har ingen avsikt att göra frisbeegolfen kommersiell. Vid större tävlingar som ordnas av företag eller andra aktörer deltar de med att sälja kaffe, bullar och grillkorv, som vid fotbollsmatcherna.

Jarmo "Jammo" Andersson
Jammo Andersson på prispallen. Jarmo "Jammo" Andersson Bild: Yle / Leo Gammals Liljendal,Lovisa,discgolf,golfbanor,Frisbee,frisbee,liljendal ik

Enligt Jammo Andersson har den sammanlagda budgeten legat på långt över 10 000 euro, men tack vare ekonomiskt understöd av lokala företagare har projektet löpt bra.

När vi avslutar med en bild på prispallen är han noga med att påpeka att det är sponsorerna och talkoarbetarna som ska stå högst uppe.

Utmanande bana för erfarna kastare

Liljendal fribeegolf är klassad som AA1, vilket betyder att den är en 18-hålsbana och planerad för tävlingar.

Klassificeringen anger också banans längd. Rundan är cirka tre kilometer lång. Det kortaste banan är 74 meter och den längsta 155 meter.

Frisbeegolfkorg på bergsknall.
Korg 13 på berget. Frisbeegolfkorg på bergsknall. Bild: Yle / Leo Gammals Frisbee,discgolf,Liljendal,Lovisa,Korg,liljendal ik

AA-nivån indikerar att den lämpar sig bra också för erfarna kastare.

- Den lämpar sig för alla, men nybörjare har alltid svårare på de här banorna. I går var här två pojkar från Nastola som skröt med banan och gav den 10 av 10 för att det finns många smala och öppna banor. Så för en riktigt nybörjare är den kanske lite för svår, säger Jammo Andersson.

Besökarna har inte sparat på berömmet. Många tycker att banan är omväxlande och naturskön.

- Här finns lätta banor, jämn mark och korta avstånd mellan utkasten, men också berg som ger höjdskillnad på 50 meter mellan lägsta och högsta utkast.

Man som sågar en skylt.
Jammo fixar skyltar Man som sågar en skylt. Bild: Yle / Leo Gammals Liljendal,Lovisa,discgolf,golfbanor,Frisbee,frisbee,styrelseordförande,liljendal ik

Terrängen är mycket omväxlande och består till största del av tät, blandad skog. Väldigt tät skog.

- Det är meningen. När man ställer sig vid utkastplatsen är det meningen att man ska kunna se korgen där långt borta. Då ser du också vilka vägar det är möjligt att kasta för där finns öppningen för discen, säger Andersson.

Utkastplats för frisbeegolf.
Strålande utsikt över Liljendal vid utkast 11. Utkastplats för frisbeegolf. Bild: Yle / Leo Gammals Frisbee,discgolf,Liljendal,Lovisa,Korg,liljendal ik

Eftersom skogen också lever med årstiderna kan banan upplevas mycket annorlunda beroende på säsong.

En runda i maj innan träden lövat kan skilja sig helt och hållet från en i juli när undervegetationen har vuxit till sig.

Utkast för frisbeegolf.
tee 18 Utkast för frisbeegolf. Bild: Yle / Leo Gammals Frisbee,discgolf,Liljendal,Lovisa,Korg,liljendal ik