Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Barnarbetet minskar, Åland vill locka tillbaka sina ungdomar, bra läge för Finlands fotbollsherrar

Passagerarfartyg utanför Mariehamn
På Åland vill man att unga som flyttat bort för att studera ska hoppa på båten och komma tillbaka till ön. Passagerarfartyg utanför Mariehamn Bild: Yle/Nina Bergman Viking Line,Mariehamn,Åland,Passagerarfartyg,hav,Tallink Silja

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Åländska unga flyttar bort för universitetsstudier, men hur ska man få dem att flytta tillbaka? Det här var ett av de samtal som fördes på Alandica Debatt, Ålands svar på Suomiareena och Sveriges Almedalen, som ordnades i början av veckan i Mariehamn.

Över hälften av finländarna har webben som sin primära nyhetskälla, visar en undersökning från Reuter institutet. Att få sina nyheter från sociala medier är nu lika populärt som att läsa en tidning, visar undersökningen.

Utrikes

Barnarbetet har minskat med fyrtio procent under de senaste tjugo åren. Fortfarande utsätts ändå 150 miljoner barn för barnarbete. Utmaningarna är stora och sannolikt kommer man inte att nå ILO:s mål att ha utrotat barnarbetskraften helt och hållet fram till år 2025, säger Max Holm som är informatör på Rädda Barnen.

I Hongkong fortsätter demonstrationerna mot ett lagförslag som skulle möjliggöra utlämning till Kina. Demonstranterna har brutit sig igenom polisens avspärrningar till en av stadens huvudgator och en del demonstranter har byggt barrikader. Samtidigt har ett stort antal kravallpolisen har kallats ut på gatorna.

Sport

En gedigen 2–0-seger på bortaplan efter mål av Teemu Pukki och Benjamin Källman. Då Bosnien-Hercegovina och Grekland dessutom förlorade under tisdagens matchomgång innebär den fulla poängpotten att Finland ligger riktigt bra till i EM-kvalet.

Väder

Det är uppehåll och ganska soligt. Dagens högsta temperatur i landets södra del är 17 till 22 grader och i landets mellersta del 10 till 15 grader. I norr är det molnigt och kallt för årstiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes