Hoppa till huvudinnehåll

Nigeria vann nyckelkampen i botten av grupp A – olyckligt självmål och Oshoalas läckra mål i andra halvlek sänkte Sydkorea

Nigerias målvakt firar efter seger mot Sydkorea.
Chiamaka Nnadozie lyckades hålla nollan i sin VM-debut. Nigerias målvakt firar efter seger mot Sydkorea. Bild: Greig Cowie/All Over Press Nigerias damlandslag i fotboll,Dam-VM i fotboll 2019,Chiamaka Nnadozie

Varken Nigeria eller Sydkorea lyckades knipa poäng i VM-premiären, och för att kunna nå in bland de 16 bästa i turneringen stod väldigt viktiga poäng på spel. Till slut var det ett bittert självmål som blev avgörande då de poängen delades ut åt Nigeria. Sydkorea ligger därmed fortfarande på noll poäng.

Efter att en knapp halvtimme spelats slog Nigeria upp en lång boll mot Sydkoreas mål. Två sydkoreaner i straffområdet försökte försvara bort läget men mittbacken Kim Do-yeon petade i stället olyckligt in bollen i eget mål.

– Det blir ett självmål, det blir ett försmädligt och olyckligt självmål. Kim vet inte riktigt vad hon gör med den där när hon lägger ut sin fot, men det hon gör är ger Nigeria ledningen med 1–0, utropade Yle Sportens referent Antti Koivukangas i sändning samtidigt som en väldigt besviken Kim Do-yeon visades i bild.

Sydkorea hade inte turen på sin sida

I den andra halvlek var Sydkorea allt mer suget på att sätta in en kvittering efter det olyckliga självmålet, och stod för ett flertal riktigt farliga anfall.

Med knappt två tredjedelar av matchen spelade lyckades också Sydkorea sätta in bollen i nätmaskorna efter en miss av Nigerias målvakt. Spelet hade ändå knappt innan blåsts av för offside. En videokontroll senare var det klart att en sydkoreansk axel över offside-linjen blev det som avgjorde att målet dömdes bort.

I stället var det Nigeria som en kvart senare kom åt att punktera matchen.

Oshoala öppnade målkontot

En felpassning av Sydkorea på Nigerias planhalva gav Nigeria chansen att gå på motanfall en dryg kvart före slutsignalen. Efter en läcker djupledsboll och Asisat Oshoalas snygga fint förbi målvakten och läckra avslut från så gått som nollvinkel stod det 2–0 på tavlan.

Nigeria hade ännu ett par riktigt bra chanser på slutet att lägga in ytterligare ett mål men slutresultatet skrevs 2–0. Därmed lyckades Nigerias målvakt Chiamaka Nnadozie hålla nollan i sin VM-debut samtidigt som Oshoala öppnade målkontot i turneringen. Oshoala blev också vald till matchens bästa spelare.

Nigeria ligger nu på en tredje plats i grupp A med tre poäng, medan Sydkorea ligger sist med noll poäng.

Nigeria – Sydkorea 2–0 (1–0)
1–0 Kim Do-yeon, 29 min (självmål)
2–0 Asisat Oshoala, 75 min

Läs också

Nyligen publicerat - Sport