Hoppa till huvudinnehåll

Över 200 demonstranter gripna i Moskva - de kräver att poliser straffas för fallet Golunov

Medlemmar av Rysslands nationalgarde griper demonstranter i Moskva på onsdagen.
Medlemmar av Rysslands nationalgarde griper demonstranter i Moskva på onsdagen. Medlemmar av Rysslands nationalgarde griper demonstranter i Moskva på onsdagen. Bild: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV Ryssland

"Stoppa polisterrorn" var ett av slagorden bland demonstranterna i Moskva på onsdagen. Polisen uppger att man grep över 200 demonstranter. Demonstrationen till stöd för den grävande journalisten Ivan Golunov ordnades trots att han friades på tisdagen.

"Skam, skam, skam" och "Stoppa polisterrorn" ropade demonstranterna och många av dem var klädda i t-skjortor med texten "Jag är Ivan Golunov".

Men de ropade också "Ryssland kommer att bli fritt" och "Ryssland utan Putin".

Demonstranterna hade inte tillstånd för onsdagens demonstrationståg.
Demonstranterna hade inte tillstånd för onsdagens demonstrationståg. Demonstranterna hade inte tillstånd för onsdagens demonstrationståg. Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV Ryssland

Demonstranterna kräver bland annat att de poliser som var inblandade i fallet Ivan Golunov straffas. De misstänks ha fabricerat bevisen mot Golunov, det vill säga planterat den narkotika som sedan ska ha hittats i Golunovs lägenhet och ryggsäck.

Golunov anklagades för narkotikahandel och riskerade fängelse mellan tio och tjugo år, men protesterna mot gripandet blev starka. Så starka att Golunov släpptes ur häktet på söndagen, släpptes ur sin husarrest på tisdagen och sedan lades förundersökningen mot honom ner.

Det var en lättad Ivan Golunov som lämnade inrikesministeriets kontor i Moskva på tisdagen.
Det var en lättad Ivan Golunov som lämnade inrikesministeriets kontor i Moskva på tisdagen. Det var en lättad Ivan Golunov som lämnade inrikesministeriets kontor i Moskva på tisdagen. Bild: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY Ivan Golunov

Onsdagens demonstration hade planerats innan förundersökningen mot Golunov lades ner, men demonstrationen hölls alltså trots att situationen förändrats helt.

En ung kvinna som också greps på onsdagen i Moskva.
En ung kvinna som också greps på onsdagen i Moskva. En ung kvinna som också greps på onsdagen i Moskva. Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV Ryssland

Nyhetsbyrån Reuters uppskattade antalet demonstranter till ungefär 1 000. Demonstrationståget hade inget tillstånd. Det är svårt att få tillstånd för demonstrationer i Moskva.

På onsdag eftermiddag uppgav polisen att man gripit över 200 personer.

Bland de gripna finns också oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.


Källor: Reuters, AFP, Tass

Läs mera:

Demonstrationer är ryssarnas enda sätt att kommunicera med makthavarna och misstron i samhället förgiftar samhället

Om det ryska samhället inte var så indelat i skilda nivåer med en osynlig, men mycket kompakt, barriär mellan flertalet utan makt och fåtalet med makt, skulle folket inte behöva demonstrera, skriver Svenska Yles medarbetare Kerstin Kronvall.

Läs också