Hoppa till huvudinnehåll

Seriestryparen Michael Penttilä kräver lindrigare straff - erkänner dråp men inte mord

Michael Penttilä
Michael Penttilä visade tummen upp när rättegången inleddes Michael Penttilä Bild: Lehtikuva Jukka Lindholm

Rättegången mot den så kallade seriestryparen, Michael Penttilä, inleddes i Helsingfors hovrätt på onsdagen. Penttilä hade överklagat tingsrättens livstidsdom.

Förra sommaren dömde Helsingfors tingsrätt Penttilä till livstids fängelse för mord för att ha strypt en kvinna till döds för ett drygt år sedan.

Penttilä överklagade domen, men han erkänner att han har dödat kvinnan. Han håller inte med om att dådet var planerat eller utfört på ett grymt sätt.

Därför anser han att brottsrubriceringen borde vara dråp, vilket skulle ge ett lindrigare straff.

Offret en medelålders kvinna

Offret var en 52-årig kvinna. Hon hittades död i sin lägenhet i Berghäll i Helsingfors fredagen den 4 maj i fjol, men bragtes om livet några veckor tidigare.

Kvinnan hittades efter att grannarna i huset började klaga på en konstig lukt i trappuppgången.

Lång brottshistoria

Michael Penttilä har en lång kriminell historia bakom sig. Han föddes i Uleåborg 1965, och hette då Jukka Torsten Lindholm.

Penttiläs fängelsekarriär inleddes 1985. Han är dömd för dråp och dödsvållande, grov misshandel och dråpförsök, och har suttit inburad i långa perioder.

Bland annat tog han livet av sin egen mor år 1985 i deras gemensamma lägenhet i Uleåborg. I det fallet var domen misshandel och dödsvållande. Obduktionen visade att modern hade strypts.

Penttilä på fri fot sedan 2016

Penttilä har varit på fri fot sedan december 2016. Året därpå misstänktes han för förberedelse av brott mot liv, men han frigavs i brist på bevis efter bara en kort tid i rannsakningshäkte.

Då misstänktes Penttilä för att har planerat att strypa en 17-årig flicka som bodde i samma husbolag som han.

I USA har den federala polismyndigheten FBI, på uppdrag av de finska polismyndigheterna, analyserat fallet Penttilä och kommit fram till att man har att göra med en seriemördare.

Läs också