Hoppa till huvudinnehåll

Sommarvädret återvänder till helgen - upp till 26 grader i södra och mellersta Finland

Lång brygga med en stol i ändan.
Från och med fredag kommer det att vara varmt i stora delar av Finland. Lång brygga med en stol i ändan. Bild: sommar,Brygga,hav,sommarlov,sol,solstolar,sommarstugor,harmoni

Sommarvädret återvänder till helgen och enligt Yles meteorolog Matti Huutonen kommer en värmebölja att skölja över de södra och centrala delarna av landet från och med fredag.

- Det verkar vara veckans kallaste dag i dag, men värmen från Östeuropa börjar röra sig mot Finland på torsdagen, säger Huutonen.

Under helgen kan temperaturen stiga till 25-26 grader i södra och mellersta Finland. I norra Finland kommer temperaturen i bästa fall att stiga till närmare 20 grader.

Blixtnedslag
Under veckoslutet drog ett kraftigt åskväder över Finland. Blixtnedslag Bild: Yle / Kalle Heikkinen blixtar,blixtnedslag,åska

Åskväder förväntas

Under veckoslutet förekom det kraftiga åskväder på många håll i Finland.

En åskfront har dragit in över södra Sverige och Estland, men det går inte ännu att säga ifall åskvädret drar in över Finland och i så fall med vilken kraft.

- Enligt väderprognosen ser det ut som att åskbyarna slår till i landets västra delar under torsdagen. Under kvällen kan åskbyarna röra sig mot mellersta och södra Finland, säger Huutonen.

Det kan förekomma kraftiga åskbyar på sina håll, men exakt var åskvädret drar fram och hur kraftigt det kommer vara, går ännu inte att förutspå.

Källa: Yle Uutiset

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes