Hoppa till huvudinnehåll

Chris Froome på intensiven efter allvarlig olycka – fyrfaldiga mästaren missar Tour de France

Chris Froome cyklar.
Chris Froome vårdas på intensiven efter våldsam krasch. Chris Froome cyklar. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Chris Froome,cykling,cykelsport

Brittiska toppcyklisten Chris Froome skadade sig rejält efter en våldsam krasch i Frankrike. Froome som tappade cykelns kontroll åkte in i en husvägg i över 50 kilometers timhastighet.

Froome skadade sig allvarligt under ett träningsåk i samband med Criterium du Dauphine-tävlingen. Han har vårdats på intensivavdelningen och rapporteras ha brutit flera ben på olika håll i kroppen.

Enligt BBC har Froome frakturer i lårbenet, höften, armbågen och revbenen. Han tappade också medvetandet i kraschen.

Olyckan inträffade då Froome lyfte sina händer från styrstången för att snyta sig. En kraftig vindpust överraskade Froome som tappade kontrollen och åkte rakt in i en husvägg i över 50 kilometers timhastighet.

Froome fick ambulansvård på plats och fördes sedan till sjukhus med helikopter.

– Han är inte i bra skick. Det finns kraschar och så finns det allvarliga kraschar. Det här var en allvarlig krasch, sade Team Ineos-chefen Dave Brailsford enligt BBC.

I nuläget är det för tidigt att säga något om precis hur allvarligt Froome skadat sig eller hur lång konvalescenstiden kommer att bli.

Säkert är ändå att Froome inte är med i cykelklassikern Tour de France som står på programmet i juli. Froome har vunnit tävlingen fyra gånger, senast 2017.

Den regerande Tour de France-vinnaren och Froomes lagkamrat Geraint Thomas var en av dem som beklagade sig över olyckan på Twitter.

– Hemska nyheter! Det är alltid otäckt att höra om fula kraschar, men det är ännu värre då det handlar om en god kamrat! Hoppas du återhämtar dig snabbt! skrev Thomas som också tror att Froome ännu kommer att återvända.