Hoppa till huvudinnehåll

Emilia Björkhems första vecka med en oboe i trä - lektioner varje dag under sommarmusikläger i Sibbo

En flicka håller vågrätt en oboe i sina händer.
Emilia Björkhem med sin nya oboe i trä. En flicka håller vågrätt en oboe i sina händer. Bild: Yle / Leo Gammals musikläger,Sibbo,Nickby,Emilia Björkhem

Den här veckan sjuder det av ljud, musik och lek kring Östanåparken i Nickby. Pop, jazz och klassiskt lärs ut i Sibbo Music Camp. Sommarlägret kulminerar i två konserter med överraskande repertoar.

I kulturhuset Artborg 35 i Nickby är musiklägret Sibbo Music Camp och Sommarmusiklekisen i full gång.

Emilia Björkhem är åtta år och har spelat oboe i två år vid Borgå musikinstitut.

- Jag tycker det är roligt. Den låter ganska hårt.

Björkhem har deltagit i undervisningen varje dag sedan musiklägret började på söndagen. Den här veckan har hon dessutom gått över från junior oboe till normal.

- Jag har haft en oboe av plast och nu har jag en i trä. Det är lättare att spela på den av plast. Det fanns en klaff till så det var lättare.

Björkhem bygger ihop instrumentet som består av tre delar plus ett munstycke.

Hennes lärare, kapellmästaren Antti Hartikainen, undervisar barn i junior oboe vid Borgånejdens musikinstitut.

- På en junior oboe sitter klaffarna närmare varandra, i synnerhet för det fjärde fingret. Det finns inte lika mycket mekanik, men tonklangen är bättre på normal oboe i trä, säger Hartikainen.

Vid institutet övar Emilia Björkhem allt från klassisk musik till pop. Hon tränar improvisation, spelar i en kvartett med oboer och i en större orkester.

- Jag brukar öva varje dag hemma och så har jag lektion en gång i veckan.

En flicka står med en oboe framför en björk.
Emilia Björkhem. En flicka står med en oboe framför en björk. Bild: Yle / Leo Gammals musikläger,Sibbo,Nickby,Emilia Björkhem

På musiklägret spelar Björkhem bland annat en duett med en cello.

- Vi spelar ett stycke om äpplen och ett om päron. De är båda barnsånger, säger hon.

Björkhem plockar fram munstycket ur en liten mörkblå och blommig tygväska. Munstycket läggs i blöt i ett glas vatten och efter några minuter spelar hon en skala som ljuder starkt i hela köket.

Läger för alla musikintresserade

Sommarlägret Sibbo Music Camp i Östanåparken kom till på initiativ av lärare vid Sibbo musikinstitut.

En man och en pojke sitter med varsin gitarr
Ari Siikasaari lär eleven Luka Wennervirta grunderna i gitarrsolon iTrägårdsmästaren stuga. En man och en pojke sitter med varsin gitarr Bild: Yle / Leo Gammals musikläger,Sibbo,Nickby,Luka Wennervirta

Lärarna tyckte det skulle vara roligt att hålla på med kammarmusik, band och gemensamma grupper för att kunna spela tillsammans. Ett tjugotal lärare undervisar på musiklägret.

- Vi valde att förverkliga det som ett dagsläger. Barnen och ungdomarna kommer till klockan tio och de sista slutar sju på kvällen. Om man deltar hela veckan så ingår en halvtimmes enskild lektion varje dag, minst två ensembler per dag och så kan man frivilligt delta i verkstäder med improvisation och rytmik, berättar lägerledare Johanna Lönnfors.

De yngsta deltagarna är sju år och den äldsta är pensionerad. Det är ett läger bara för både institutets elever och personer med musik som hobby.

En kvinna står omringad av prästkrage blommor framför ett trähus
Johanna Lönnfors. En kvinna står omringad av prästkrage blommor framför ett trähus Bild: Yle / Leo Gammals musikläger,Sibbo,Nickby,Johanna Lönnfors

- Vi har musikinstitutets elever från Sibbo, Borgå och Vanda, men också sådana som har börjat helt från noll. En flicka här fick röra i gitarren för första gången under den här veckan. Våra pedagoger är förberedda på det, säger Lönnfors.

En röd tråd under lägerveckan har varit att skapa ensembler där deltagarna ges möjlighet att spela olika musikstilar tillsammans och pröva på något nytt.

- Vi har gjort lite kombinationer i orkestern med både klassiska violinister och cellister som spelar tillsammans med pop-jazzblåsare. Det är sådant de inte gör under vintern när de spelar Mozart och annat klassiskt.

Fyra barn står med målade käpphästar framför ansiktet och två kvinnor står bakom dem.
Musiklekis med hästtema. Fyra barn står med målade käpphästar framför ansiktet och två kvinnor står bakom dem. Bild: Yle / Leo Gammals musikläger,Sibbo,Nickby,Saara Heimonen

I musiklekiset har Amalia, Louna, Unto och Kosma sjungit om hästar och lagat egna käpphästar. Eftermiddagens grupp för 5-6 åringar leds av Ellen Rantama och Saara Heimonen.

- Den här hästen heter Bella och är en engelsk häst. Hon är brun, gul, röd och grön. Hon är helt grön på den andra sidan, säger Amalia.

Alla hästar är målade i brokiga färger. En heter Regnbågen. Den har tjock man och ska friseras om en stund. En annan i mörkblå nyanser har fler fläckar än Pippi Långstrumps häst Lilla Gubben.

Efter att barnen presenterat sina hästar som är världens snabbaste, utom en som har smittkoppor, bär det av i galopp mot solnedgången.

Ett gult målat käpphästhuvud med röta prickar ligger på ett bord.
Käpphäst med smittkoppor. Ett gult målat käpphästhuvud med röta prickar ligger på ett bord. Bild: Yle / Leo Gammals musikläger,Sibbo,Nickby,artborg 35

Sibbo Music Camp avslutas med två konserter där elever och lärare bjuder på bitar ur veckans övningar. Den första hålls fredagen 14.6 kl. 18 på Lilla Villan och följande lördagen 15.6 kl. 12 på Artborg 35.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland