Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Skytte, en sport för alla

Joni Stenström
Joni Stenström ligger bakom veckans Förbundspenna. Joni Stenström Bild: Petr Kurka Västnyland,skytte,Ekenäs,Raseborg,Australien,Brisbane,luftgevär

Skytte hör till en av de unika idrottsgrenar, där damer och herrar står på helt samma startlinje, även oavsett ålder. Både nationellt och internationellt har man inom grenen jobbat aktivt de senaste åren för att öka jämlikheten.

Dam- och herrklasserna kvarstår, men sedan OS i Rio de Janeiro har båda klasserna bestått av samma skottmängd i alla grenar. Det är egentligen intressant att man ens har haft olika skottmängd, eftersom det inte finns någon orsak till det.

Skytte är också såtillvida jämställt att det inte är någon skillnad på prispengarna i världscup- och värdetävlingar vare sig du är man eller kvinna. Prissumman är alltid noll euro.

Kanske vi i framtiden också får se könsneutrala tävlingsklasser? Själv ser jag det kanske ännu inte som realistiskt, eftersom varje klass i världscupen har mellan 100-150 deltagare. Bankapaciteten skulle helt enkelt inte räcka till om klasserna slogs ihop.

Åldern är inte heller ett hinder eller till någon speciell fördel för en skytt. De senaste åren har både under 20 åringar och över 40 åringar samtidigt stått på prispallen i världscup- och värdetävlingar.

Deltagarförteckningen i de stora internationella tävlingarna ger vid handen att det finns idrottare i åldern 16 till 60 år med på en världscuptävling. Åldern är inget hinder för att vara en framgångsrik skytt.

Det är möjligt att bli toppskytt trots att du börjar träna som lite senare i åldern. Du måste alltså inte börja skjuta innan du är 10 år gammal för att kunna bli bra.

Den forna storskytten från Sverige, Ragnar Skanåker som tog sin sista OS-medalj som 58-åring, inledde sin karriär som 30-åring. Han deltog ännu i OS som 62-åring.

Om vi kollar på unga skyttar, kan vi lyfta fram Kinas Haoran Yang som blev världsmästare på luftgevär redan som 18 åring. När han då ännu alltså skulle ha fått tävla som junior.

Inom skytte kan man utvecklas också som äldre. Vår senaste sommar-OS guldmedaljör är ett bra exempel. Satu Mäkelä-Nummela var 37 år gammal när hon för första gången deltog i OS, som hon dessutom vann. Hon fortsätter ännu sin framgångsrika karriär och i år har hon bland annat skjutit nytt världsrekord i trap.

Skytte ser inte till kön eller ålder, utan enbart till hur bra du kan bli. Det är alltså en gren som det aldrig är försent att börja utöva. Skytte är en sport för alla.

Joni Stenström
Svenska Finlands Sportskytteförbund

Läs också

Nyligen publicerat - Sport