Hoppa till huvudinnehåll

Grönt på grillen är hett i sommar - här hittar du alla recept från Strömsös trädgårdskväll

Strömsö kocken Anders Samuelsson vid ett bord i trädgården
Strömsö kocken Anders Samuelsson vid ett bord i trädgården Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),grillning

Grillen är underutnyttjad då det kommer till grönsaker. Många grönsaker får nämligen helt ny smak och karaktär av lite rökton, säger strömsökocken Anders Samuelsson.

Anders råd är att använda grillen kreativt och mångsidigt för en mera variationsrik grillsommar.

Grönsaker på grill.
Grönsaker på grill. Bild: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),grönsaker,grillning

Grillad caesarsallad med krämig caesardressing

Att grilla sallad låter kanske lite ovant men all sallad i huvudform som t.ex. isbergs-, romansallad, “nykomlingen” cosmopolitan eller varför inte kinakål funkar bra på grillen.

En portion med grillad caesarsallad på ett fat
En portion med grillad caesarsallad på ett fat Bild: Yle / Carina Ahlskog grillning,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,caesarsallad,krutong,sallader (maträtter),vegetariska rätter

Testa också att lägga till spritärter som snabbgrillas i durkslag eller tunt skivad grillad gurka som komplement.

Ingredienser, 4 personer

  • 1 st romansallad eller cosmopolitan
  • 1 st endive
  • 2 st avokado
  • olivolja

Gör så här:

  1. Dela salladen och endiven så att den fortfarande sitter ihop i rotändan. Dela också avokadon.
  2. Spraya eller pensla med lite olivolja och grilla snabbt på hög effekt på snittytan.
  3. Dela salladen och avokadon i mindre bitar, blanda.
  4. Servera med krämig caesardressing och krutonger.

Krutonger

  • lämpligt bröd t.ex. rostbröd
  • neutral olja t.ex. raps
  • salt

Skär små kuber av ett helt rostbröd, rulla i lite olja och salta. Sätt in i ugnen på 180 grader i ca 10 min.

Tips: Gör en stor sats av krutonger på en gång så har du ett lager för hela sommaren.

En kanna salladsdressing.
En kanna salladsdressing. Bild: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),dressing

Klassisk krämig caesardressing

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft
  • 2 sardellfiléer eller anjovis
  • 1 tsk kapris
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 1 1/2 dl neutral olja t.ex. raps
  • 1/2 dl olivolja
  • worcestersås några droppar
  • salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och finriv vitlöken.
  2. Knäck ägget i en smal och hög bunke.
  3. Lägg i vitlök, senap, citronsaft, sardeller, kapris, parmesan och till sist oljorna.
  4. Sätt ner en mixerstav till botten, starta den och lyft sakta till ytan. Smaka av med salt, peppar och worcestersås.
  5. Servera den smakrika dressingen till salladen.
En grillbakad rabarberclafoutis med marängtäcke.
En grillbakad rabarberclafoutis med marängtäcke. Bild: Yle / Carina Ahlskog grillning,rabarber,Paj,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Grillbakad rabarberclafoutis med marängtäcke

Dags att introducera ett nytt begrepp i köksvokabulären: clafoutis. Clafoutis är en fransk efterrätt där man sätter bär eller frukter i en form och häller på en liknande smet som man använder när man gör pannkaka.

Rabarber är en av våra favoritprimörer. Som godast är den på försommaren men även äldre rabarber går bra i den här rätten.

Ingredienser, 6-8 personer:

  • 5 dl rabarber i bitar
  • 20 gram smör
  • 1 krm kardemumma.
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk rörsocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  1. Skala och skär ner rabarbern i mindre bitar och lägg i en smörad form och krydda med lite kardemumma.
  2. Vispa ihop ägg, socker, rörsocker, mjöl, mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker till en slät smet.

  3. Vispa i mjölk och grädde. Häll smeten över rabarbern och baka den på grillen under lock 30-40 minuter.
  4. Låt svalna och avsluta med att spritsa över italiensk maräng. Sätt färg på marängen med glöd från grillen i en trådsil eller med en gasbrännare om du inte är lagd åt det experimentella hållet.

Italiensk maräng

Det här behöver du:

  • 1/2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 1 nypa salt

Så här gör du:

  1. Koka socker och vatten till 123 grader.
  2. Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till ett skum.
  3. Häll ner den kokande sockerlagen i en tunn stråle i skummet under kraftig vispning tills du får en styv och glansig maräng.
  4. Fortsätt därefter att vispa med något lägre hastighet tills marängen svalnat.
En potatisrätt.
En potatisrätt. Bild: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Portions of food

Grillad nypotatis

Grillad nypotatis är god som sådan med ett gott örtsalt. Koka potatisen nästan färdig. Pensla potatisen med lite olja och ge den ett snabbt varv på grillen.

Tips: Ett utmärkt komplement till alla grillade grönsaker, också till potatis är kryddsmör. Det är bra att ha några färdigt förberedda kryddsmör i frysen som man tar fram i lämpliga bitar när det behövs.

Vårt vilda, gröna smör

  • 500 gr rumsvarmt smör
  • 3 vitlöksklyftor
  • 300 gr finhackad spenat
  • 5 dl finhackade nässlor
  • 5 dl finhackad kirskål

Syrligt pepparsmör med hetta

  • 500 gr smör
  • ½ dl hela svartpepparkorn, malda
  • ½ dl hela vitpepparkorn, malda
  • 2 msk rosepepparkorn, krossade
  • ½ dl grönpepparkorn, krossade
  • 1 msk chiliflakes
  • saften från en citron

Så här gör du:

Blanda ihop alla ingredienser. Fördela smöret på några bitar bakplåtspapper, beroende på hurudana portioner du vill ha. Rulla till smällkarameller och frys in.

Tips: Ta fram kryddsmöret direkt ur frysen. Använd ett rivjärn och riv den mängd smör du vill ha. Sätt in resten i frysen till nästa gång.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept