Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Riksdagen röstar om regeringens förtroende, ingen iver att installera laddningsstationer för e-bilar

Antti Rinteen uusi hallitus infossa Säätytalolla
Antti Rinteen uusi hallitus infossa Säätytalolla Bild: Pekka Tynell / Yle Antti Rinne's cabinet,Ständerhuset,Antti Rinne,Pekka Haavisto,Li Andersson

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

I fjol införde staten subventioner för att få husbolag att installera laddningsstationer för el- och hybridbilar. Trots det här är ivern i husbolagen låg. Bilägare tyr sig till värmestolpar för el i väntan på fler regelrätta laddningsstationer.

Den färska undervisningsministern, Li Andersson (VF), är orolig över den stress som drabbar andra stadiets studerande. Ändringar behövs för att trygga att fler skaffar en högskole- och universitetsutbildning, säger hon. Hon vill bland annat att resultaten från studentskrivningarna ska komma tidigare för att undvika att studenter skriver urvalsprov i onödan. Hon är också kritisk till det poängsystem som införs i samband med reformen av antagningen till högskolorna nästa år.

I dag på eftermiddagen ska riksdagen rösta om regeringens förtroende för första gången. Antti Rinnes regering väntas klara omröstningen galant. Regeringsprogrammet har diskuterats i riksdagen under de senaste två dagarna. Oppositionspartierna, alltså Samlingspartiet, Sannfinländarna och Kristdemokraterna, uttryckte misstro mot regeringen då. Regeringen har 117 mandat i riksdagen och regeringen kommer också få stöd av Harry Harkimo från Liike Nyt.

Utrikes:

USA:s president Donald Trump vill förhindra eventuella nya hot från Ryssland. Det här gör han genom att skicka tusen soldater till Polen. En ny militärbas för soldaterna kan döpas till Fort Trump som tack. Trump träffade Polens president i Vita huset på tisdagen och kom då överens om att effektivera sitt samarbete. USA har redan drygt 5 000 soldater i Polen.

Två nya fall av ebola har påträffats i Uganda. Det är fråga om en vuxen och ett treårigt barn som insjuknat. Nu uppgår ebolafallen i Uganda till fyra i antalet. Det senaste stora utbrottet av den dödliga sjukdomen har för första gången spridit sig utanför Demokratiska republiken Kongo.

VM-turneringens hittills bästa fotbollsmatch spelades i går. Värdnationen Frankrike slog Norge med 2–1. Det blev Frankrikes andra seger i svit. Segermålet kom via en straffspark och domslutet upprörde norrmännen. Resultatet gör att damerna från Frankrike är klara för åttondelsfinal efter sex poäng på två matcher.

Väder

Fuktigare och varmare luft strömmar in i landets södra och västra delar söderifrån. Det kan förekomma regn- eller åskskurar i söder och temperaturen är mellan 18 och 23 grader. Mest måttlig vind omkring ost.

I landets mellersta delar är det mellan 15 och 20 grader varmt. Halvklart till mulet med lokala regnskurar. Svag eller måttlig vind omkring ost.

I norr är det svalare, men mest uppehåll. Temperaturen ligger mellan 12 och 18 grader. Svag vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes