Hoppa till huvudinnehåll

Österbottniska företag kan få uppsving av batterifabrik i Skellefteå – hoppet om en egen batterifabrik lever i Karleby

Pressbild från Northvolt över hur det planerade fabriksområdet i Skellefteå ska se ut.
Skiss av Northvolts fabrik i Skellefteå. Pressbild från Northvolt över hur det planerade fabriksområdet i Skellefteå ska se ut. Bild: Northvolt Northvolt,Skellefteå,batterifabrik

En och annan österbottning har skäl att dra på smilbanden nu när det är klart att Northvolt fått ihop finansiering för del ett av sin batterifabrik i svenska Skellefteå. Det kommer att ge arbete också för företag i Österbotten, åtminstone om du frågar Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia, Karlebyregionens Kosek och Vasaregionens Vasek.

Vd Jarl Sundqvist på Concordia säger att de haft en hel del kontakt med Skellefteå kommun sedan Northvolt meddelade att de vill bygga en batterifabrik i Skellefteå. Därför är Sundqvist mycket glad över beskedet om att Northvolt fått ihop finansieringen som krävs för fabriken.

- Det är ett stort steg för Skellefteå och ett mycket positivt besked för Jakobstadsregionen. Jag tror det här kan innebära mycket också för Karlebyregionen och Vasaregionen, säger Sundqvist.

Jarl Sundqvist är vd på näringslivscentralen Concordia i Jakobstad
Jarl Sundqvist är glad att Northvolt säkrat sin finansiering för en batterifabrik i Skellefteå. Jarl Sundqvist är vd på näringslivscentralen Concordia i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,Näringslivskluster,jarl sundqvist

Också Karlebyregionens utvecklingsbolag Kosek har haft kontakt med Skellefteå kommun. Vd Anne Pesola på Kosek säger att det är en väldigt intressant situation och en bransch som hela tiden utvecklas.

- Vi har ju litium och företaget Keliber men vi vet inte om Northvolt kommer att ha behov av deras tjänster. Allt är hemligt än, säger Pesola.

Stefan Råback, vd för Vasaregionens utvecklingsbolag Vasek, ser även han mycket positivt på att finansieringen av fabriken är säkrad.

- Allt har gått enligt planerna.

Råback berättar att man sedan början av april har haft ett samarbete mellan de stora industrierna i Vasa och Karleby på den finska sidan samt Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik på den svenska sidan.

Gäller inte bara potentiella underleverantörer

Så sent som förra veckan deltog Pesola och Råback i en energikonferens i Skellefteå där Northvolt presenterade sitt arbete så här långt.

Pesola poängterar att det är en lång process innan fabriken i Skellefteå står klar. Det ger Skellefteå kommun möjlighet att bygga upp den infrastruktur som krävs.

- Det är en win-win-situation där både våra företag och de svenska företagen kommer att kunna dra nytta av varandra. Jag tror att alla städer på den här sidan Bottenviken har en chans att vara med, säger Pesola.

Jag tror att alla städer på den här sidan Bottenviken har en chans att vara med― Anne Pesola

Jarl Sundqvist fortsätter:

- Det gäller inte bara potentiella underleverantörer till batterifabriken utan också service och boenden. De som ska arbeta i fabriken behöver någonstans att bo och Skellefteå måste bygga ut staden, säger Sundqvist.

Ingen omöjlighet med batterifabrik i Österbotten

I höst fortsätter samarbetsdiskussionerna med Skellefteå kommun och dess näringsliv. Det innebär både besök till Skellefteå och att en delegation därifrån kommer till Österbotten.

Samtidigt fortsätter kemiklustret i Karlebyregionen växa med både forskning och näringsliv.

Vad tror du om möjligheterna att få en batterifabrik till Karleby?

- Det är svårt att säga hur branschen växer. Vi har råvaror och vi har industrin som krävs. Det är ingen omöjlighet men vi vet inte ännu. Så stora investeringar kräver tid, säger Anne Pesola.

LITIUM KARBONAATTI / LITIUM KARBONAT
Keliber utvinner litium i Karlebyregionen. LITIUM KARBONAATTI / LITIUM KARBONAT Bild: YLE / EVERT RÖNNQVIST litium,Österbotten (historiskt landskap),Karleby,Toholampi,Kaustby,provbit,geologi,malm

Även Stefan Råback är optimistisk till en eventuell batterifabrik i regionen.

- Jag tror starkt på de möjligheterna.

Det var i onsdags som svenska batteritillverkaren Northvolt meddelade att man nu fått in en miljard dollar i finanser och därmed är man klar för att bygga sin första fabrik. Bland investerarna finns Volkswagen och banken Goldman Sachs. Utöver finansiärerna har Europeiska investeringsbanken godkänt ett lån på 350 miljoner euro.

Förutom fabriken i Skellefteå ska Northvolt bygga en utvecklings- och forskningsenhet i Västerås.

Artikeln uppdaterad 13.6 kl 20.33 med Stefan Råbacks kommentarer.

Läs också