Hoppa till huvudinnehåll

Petteri Taalas omvald som generalsekreterare för FN-organet WMO

 WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas talar i Genève den 3 juni 2019.
Petteri Taalas andra ämbetsperiod inleds 1.1.2020 WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas talar i Genève den 3 juni 2019. Bild: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI Petteri Taalas,FN,klimatförändring,Meteorologiska världsorganisationen

Finländaren Petteri Taalas har omvalts som generalsekretare för Meteorologiska världsorganisationen WMO.

Taalas var den enda kandidaten för posten vid FN-organet WMO:s generalförsamling i Genève på torsdagen, meddelar Meteorologiska institutet där Taalas tidigare var generaldirektör.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) berömmer Taalas för hans breda erfarenhet och expertis.

Valet av Taalas är enligt Haavisto en erkänsla för Finlands insatser för att stärka det internationella samarbetet inom frågor som handlar om klimat, vatten och väder.

Haavisto säger att klimatpolitiken är i en nyckelroll då man strävar efter att hejda klimatförändringen. Enligt Haavisto kommer WMO:s roll inom det här området att framhävas.

Kommunikationsminister Sanna Marin (SDP) lyfter i sammanhanget fram klimatförändringen, de krympande vattenreserverna och naturkatastroferna.

- Avvärjandet av och anpassningen till klimatförändringen är mänsklighetens största utmaning, säger Taalas själv i Meteorologiska institutets pressmeddelande.

- Att misslyckas med de här uppgifterna skulle på ett betydande sätt och under flera generationer försämra mänsklighetens välfärd, säger han vidare.

Läs också