Hoppa till huvudinnehåll

Robert Helenius möter amerikansk tungviktare i USA om en månad: ”Stor grej att få en match i ett boxningstokigt land”

Robert Helenius firar seger, 2016.
Robert Helenius. Robert Helenius firar seger, 2016. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Robert Helenius

Nu står det klart att Robert Helenius kommer att gå sin nästa match den 13 juli. Motståndet stavas Gerald Washington, en tidigare titelutmanare med 19 segrar under bältet. När jag har knockat honom ska jag knocka Adam Kownacki, säger Robert Helenius.

Efter många om och men har Robert Helenius äntligen bekräftat att han kommer att gå en match i sommar. Den Borgåbördige boxaren meddelar att han kommer att möta amerikanen Gerald Washington i Minnesota om exakt en månad.

– Jag har varit färdig för fight ända sedan april, säger Helenius i pressmeddelandet.

Helenius bekräftar också rapporterna om att han redan i praktiken kommit överens om en match mot polacken Adam Kownacki, som ändå valde en annan fight. Uppgifter, som Helenius manager Markus Sundman tidigare antydde att inte stämde för Yle Sporten.

– Jag skrev redan under ett kontrakt för att gå en match mot Kownacki, men jag vet inte vad som hände där, säger Helenius och kommer med ett kaxigt löfte:

– Men nu får jag en bra match mot Gerald Washington och när jag har knockat honom så ska jag knocka Kownacki.

Lägre rankad, men meriterad motståndare

Washington, eller ”El Gallo Negro”, är inte en slagkämpe som går av för hackor, men inte heller en lika stor utmaning som Helenius tidigare menade att han skulle stå inför.

Den tidigare NFL-reserven har sammanlagt gått 23 matcher som proffs, varav han vunnit 19. Men av sina fyra senaste duster har han förlorat tre, varav senast mot just Kownacki i slutet av januari.

sajten Boxrecs rankinglista hittas han på plats nummer 34. Helenius är rankad som 23:a. Kownacki är rankad som elva.

– Washington har mött flera hårda motståndare, inklusive en titelfight mot Deontay Wilder. Där gjorde han en bra match ända tills han råkade bli knockad, säger Helenius. Wilder och Washington möttes i februari 2017.

"Ser absolut fram emot det"

Men det viktigaste, åtminstone ur Helenius teams perspektiv, är att få göra en match i USA, som dessutom sänds i tv. Matchen blir Helenius första på amerikansk mark.

– Jag ser absolut fram emot det, säger Helenius och fortsätter:

– Det är bra att den äger rum i USA, så att jag kan få bra matcher där också i framtiden. Washington är också ett starkt namn i USA, vilket är en bonus.

– Dessutom är USA helt boxningstokigt just nu efter Anthony Joshuas förlust mot Andy Ruiz, kompar managern Sundman.

Läs också