Hoppa till huvudinnehåll

Storbritanniens inrikesminister godkände USA:s begäran om utlämning av Assange

Julian Assange talade med reportrar från balkongen i Ecuadors ambassad i London den 19 maj 2017.
Julian Assange talade med reportrar från balkongen i Ecuadors ambassad i London den 19 maj 2017. Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA Julian Assange

Den brittiska inrikesministern Sajid Javid uppges ha undertecknat USA:s begäran om att få Wikileaks grundare, den spionerimisstänkta Julian Assange utlämnad.

Ministern betonar dock att det slutgiltiga beslutet ska fattas av domstol.

- Vi har fått en begäran om utlämning och jag har undertecknat den, men det slutliga beslutet fattas i domstol, sade Javid till BBC i dag enligt nyhetsbyrån Tass.

Företrädare för USA kommer att presentera anklagelserna mot Assange i brittisk domstol. Förhören inleds i morgon.

Källor: Tass, DN

Läs mera:

FN-expert: Assange har utsatts för åratal av förföljelse och psykisk tortyr

- Vår slutsats var att Assange uppvisar alla symptom som brukar drabba människor som utsatts för psykisk tortyr en längre tid, säger FN:s särskilda rapportör om tortyr. FN-experterna som besökt Assange i fängelset, anser att han inte bör utlämnas till USA.

Läs mera:

Det nya spionageåtalet mot Assange väcker debatt - vad kan det innebära för grävande journalister?

USA:s justitieministerium meddelade på torsdagen att Wikileaks-grundaren Julian Assange åtalas på 17 punkter för spionage. En del menar att det innebär att USA kan komma att kriminalisera undersökande journalistik.

Läs mera:

Julian Assange i ord och bild - en brottsling i USA:s ögon, olovligt frihetsberövad enligt FN

De anklagelser som riktas mot Julian Assange ses av många som ett omfattande angrepp mot pressfriheten. Wikileaks-grundaren, australiern Julian Assange anklagas av USA för att ha förberett dataintrång för att komma åt hemliga uppgifter. USA vill att Storbritannien utlämnar Assange. Se glimtar ur Assanges liv.