Hoppa till huvudinnehåll

Storbritanniens inrikesminister godkände USA:s begäran om utlämning av Assange

Julian Assange talade med reportrar från balkongen i Ecuadors ambassad i London den 19 maj 2017.
Julian Assange talade med reportrar från balkongen i Ecuadors ambassad i London den 19 maj 2017. Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA Julian Assange

Den brittiska inrikesministern Sajid Javid uppges ha undertecknat USA:s begäran om att få Wikileaks grundare, den spionerimisstänkta Julian Assange utlämnad.

Ministern betonar dock att det slutgiltiga beslutet ska fattas av domstol.

- Vi har fått en begäran om utlämning och jag har undertecknat den, men det slutliga beslutet fattas i domstol, sade Javid till BBC i dag enligt nyhetsbyrån Tass.

Företrädare för USA kommer att presentera anklagelserna mot Assange i brittisk domstol. Förhören inleds i morgon.

Källor: Tass, DN

Läs mera:

FN-expert: Assange har utsatts för åratal av förföljelse och psykisk tortyr

- Vår slutsats var att Assange uppvisar alla symptom som brukar drabba människor som utsatts för psykisk tortyr en längre tid, säger FN:s särskilda rapportör om tortyr. FN-experterna som besökt Assange i fängelset, anser att han inte bör utlämnas till USA.

Läs mera:

Det nya spionageåtalet mot Assange väcker debatt - vad kan det innebära för grävande journalister?

USA:s justitieministerium meddelade på torsdagen att Wikileaks-grundaren Julian Assange åtalas på 17 punkter för spionage. En del menar att det innebär att USA kan komma att kriminalisera undersökande journalistik.

Läs mera:

Julian Assange i ord och bild - en brottsling i USA:s ögon, olovligt frihetsberövad enligt FN

De anklagelser som riktas mot Julian Assange ses av många som ett omfattande angrepp mot pressfriheten. Wikileaks-grundaren, australiern Julian Assange anklagas av USA för att ha förberett dataintrång för att komma åt hemliga uppgifter. USA vill att Storbritannien utlämnar Assange. Se glimtar ur Assanges liv.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes