Hoppa till huvudinnehåll

Svenskspråkiga elever väljer gymnasiet framför yrkesutbildning

Studerande i Karleby svenska gymnasium.
Studerande i Karleby svenska gymnasium. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist elever,Gymnasium,ungdomar,unga vuxna,studerande,Karleby,skolor,karleby svenska gymnasium

Resultaten av vårens gemensamma ansökan till yrkesskolor och gymnasier är här. Bland de 72 000 sökande fick nästan 65 000 en studieplats vid en yrkesskola eller ett gymnasium.

Fördelningen mellan yrkesskolor och gymnasier var jämn, 33 000 påbörjar yrkesutbildning och 32 000 studier vid gymnasium.

På svenskt håll sökte 3 330 grundskoleelever om utbildningsplats. Till svenskspråkig yrkesutbildning sökte drygt 1 740 unga, varav omkring 1 220 blev antagna.

Antalet sökande till svenskspråkig gymnasieutbildning var 2 640, varav 2 010 fick en studieplats.

Av dem som i våras gick ut grundskolan blev 5 procent utan studieplats, på svensk håll var andelen 1 procent.

Resultaten har kommit per e-post eller brev

Läroanstalterna publicerar antagningsresultaten från och med i dag den 13 juni. Sökande som angett sin e-postadress får ett e-postmeddelande och en länk via vilken de kan ta emot studieplatsen. Sökande som inte gett en e-postadress får resultatet per vanligt brev.

De som blivit utan studieplats får information om antagningsresultatet och andra möjligheter att få en studieplats både per e-post och per vanligt brev.

Studieplatserna ska tas emot senast den 27 juni.

Läs mera:

Svårare att få studieplats i gymnasiet i år - här är antagningsgränserna i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda

Det har blivit svårare att få en plats i svenskspråkiga gymnasier i hela huvudstadsregionen. Det här visar resultatet från vårens gemensamma ansökan.