Hoppa till huvudinnehåll

Trump öppen för utländsk information: "Klart man lyssnar om någon har information om motståndare"

Donald Trump svarar på journalisternas frågor utanför Vita huset.
Donald Trump svarar på journalisternas frågor. Donald Trump svarar på journalisternas frågor utanför Vita huset. Bild: EPA-EFE Donald Trump,intervjuer

President Donald Trump väcker uppmärksamhet med nya uttalanden om utländsk inblandning i valkampanjer. Det är naturligt att lyssna, om någon vill ge information som skadar motståndaren, säger han.

– Sätt dig in i en kongressmans situation. Någon kommer och vill ge dig information om en politisk motståndare. Ringer du FBI? Jag tror inte det, säger Trump i intervjun för tv-bolaget ABC.

Trump säger sig ha sett en hel del saker i sitt liv, men aldrig ringt den amerikanska federala polisen, FBI. Det gör man ju inte, enligt Trump.

Ärliga uttalanden inför kameran

Trumps uttalanden kan knappast bortförklaras som ”fake news” eller reporterns missförstånd.

Trumps uttalande verkar öppenhjärtigt och han säger det till en erfaren reporter med två tv-kameror.

Intervjuaren George Stephanopoulos är nyhetsankare på ABC, men har tidigare jobbat som kommunikationsdirektör i Vita Huset för den demokratiska presidenten Bill Clinton.

"...Om nu någon från Norge ringer..."

Trump får frågan om hur kampanjarbetarna i nästa års val borde reagera om någon ringer och erbjuder information.

Borde de acceptera och lyssna eller ringa FBI? Svaret är att de kanske borde göra båda sakerna.

– Man vill ju lyssna, det är inget fel på att lyssna. Om någon ringer mig från något land, säg Norge, och erbjuder information om en motståndare.. Jag tror nog att jag skulle vilja höra, säger Trump i intervjun.

Trumps familj inblandad

Trump anser inte att frågan hänger ihop med anklagelserna mot hans kampanj om samröre med utländsk makt.

Donald Trump jr i kostym, med skägg, på väg in på slutet kongressförhör.
Presidentsonen Donald Trump Jr på väg till förhör i kongressen. Donald Trump jr i kostym, med skägg, på väg in på slutet kongressförhör. Bild: EPA-EFE Donald Trump, Jr.,USA

Presidentens son var senast i går, onsdag, på förhör i kongressen om just den saken. Donald Trump Jr. arrangerade ett möte sommaren 2016 med några ryska representanter.

De sade sig ha smutsig information om den demokratiska motkandidaten Hillary Clinton. Det ville Trumps son gärna höra mer om.

Där ligger en av huvudorsakerna till hela Muellerutredningen.

Ryssland hjälpte 2016 – Trump gav falska svar

Många anser det klarlagt att Ryssland har hjälpt Trump bli president. Det har bland annat skett genom att man sökt och funnit information om motkandidaterna som kan gynna Trump.

Ryssland ansågs ha mer att vinna på att Donald Trump vann presidentvalet, än att Hillary Clinton gjorde det.

Frågan om mötet med ryssarna sommaren före valet i Trump Tower kom upp via tidningsavslöjanden. Då fabricerades först ett uttalande om att det handlade om adoptionsfrågor.

Donald Trump rapporteras själv ha hållit i pennan då man gav ett falskt uttalande om avsikterna med mötet.

Det här är inte utländskt inflytande eller inblandning, det är bara information.― Donald Trump, USA:s president

Trump har hela tiden talat om häxjakt, då kontakterna med ryssarna har utretts.

Öppnare Trump efter Mueller-friande

Trump går fri från specialåklagare Muellers rapport eftersom man anser att en sittande president inte kan åklagas. Det är också oklart om olagligt samröre kunde bevisas tillräckligt för presidentens del.

Flera andra åtal har väckts och domar getts. Demokraterna i kongressen vill fortsätta utreda de politiska aspekterna på utändsk valpåverkan och hur det kan förhindras i framtiden.

Trump har tolkat rapporten som fullständigt friande. Det kanske stärker hans självförtroende så att han nu kan avslöja mer om sin granskning av de politiska motståndarna.

– Det här är inte utländskt inflytande eller inblandning, det är bara information, säger presidenten.

Demokraterna rasande: "Han undergräver vårt valsystem"

På demokratiskt håll har mottagandet varit kraftigt kritiskt. Där pågår diskussioner om presidenten borde ställas inför riksrätt eller inte.

Gårdagens uttalanden ger mer pondus bakom kraven på åtal.

Kamala D. Harris
Kamala Harris kritiserar Trump. Kamala D. Harris Bild: EPA-EFE/MELINA MARA / POOL USA,Demokratiska partiet i USA,Presidentval i USA,Kamala Harris

Kamala Harris, som försöker bli Demokraternas presidentkandidat, ansåg att presidenten ställer sitt egenintresse framom nationens.

– Han är igen öppen för idén att jobba med utländska, kanske fientliga, regeringar. Deras mål kan vara att underminera integriteten i det amerikanska valsystemet. Det visar att han inte klarar sitt jobb, säger Kamala Harris.

Artikeln har preciserats gällande Muellerraporten.