Hoppa till huvudinnehåll

Tuukka Rask var en seger från att bli odödlig – men Stanley Cup-drömmen krossades på värsta möjliga sätt: ”Det var en mardröm”

Tuukka Rask ser på medan St. Louis firar mål.
Tuukka Rask ser på medan St. Louis firar mål. Tuukka Rask ser på medan St. Louis firar mål. Bild: AFP / Lehtikuva Tuukka Rask

Med en seger skulle Boston Bruins ha vunnit NHL-mästerskapet och Tuukka Rask skulle sannolikt ha blivit den första finländaren att få priset för slutspelets mest värdefulla spelare. Men istället slutade säsongen i förlust. Just nu känns det bara tomt, säger han för Yle.

Det kunde inte ha börjat sämre.

I slutet av en imponerande första period av Boston satte St. Louis två puckar bakom Tuukka Rask och kopplade samtidigt ett avgörande grepp om den sjunde och avgörande Stanley Cup-finalen.

Även om man inte kan skylla på Rask för fullträffarna är faktum att han endast räddade två skott i den första perioden.

– Det var en mardröm, medger han för Yle efter matchen.

– Det värsta som kan ske i den här situationen. 2–0 utan i princip en endaste räddning. Från det är det ju ”kul” att börja bygga upp sitt spel. Men man kan inte göra annat än att bara kämpa på, fortsätter han.

I den andra perioden stångade Boston huvudet i St. Louis försvarsmur och samtidigt höll Rask med dem i matchen med några jätteräddningar på farliga kontringssituationer.

– Som tur var skenade inte matchen i väg i period två, säger Rask.

Kom med i matchen strax före St. Louis avgjorde

Han döljer inte faktumet att matchen var oerhört frustrerande ur hans perspektiv.

– Det var inte lätt, men man kan inte göra så mycket åt det. Jag stod där och väntade på skott. Jag vet inte om de hade planerat att göra så, men det kändes som att de inte ens försökte skjuta. Det var först halvvägs in i den tredje perioden som jag kände att jag var med i matchen.

Tuukka Rask.
Tuukka Rask räddade det som kunde räddas mot St. Louis. Tuukka Rask. Bild: AFP / Lehtikuva Tuukka Rask

Samtidigt avgjorde St. Louis matchen. Två mål – som Rask inte hade något som helst hopp att kunna rädda – inom loppet av fyra minuter säkrade titeln för Blues.

Rask fick följa med slutet av matchen från bytesbänken, då Boston jagade reduceringar med en man mer på isen.

Men det ville sig inte.

– Jag kunde förstås berätta hur jag känner just nu, men det är inte något jag täcks säga i media. Säsongen har varit lång och just nu känns det bara tomt. Efter några dagar kan vi återkomma. Det här grämer mig något oerhört, säger Rask.

En av alla tiders slutspelsvårer gör inte förlusten lättare att smälta

Även om säsongen slutade i en svidande förlust ska Rasks otroliga slutspelsform minnas som en av alla tiders bästa.

Rask noterades för en räddningsprocent på 93,4 i slutspelet, vilket är den åttonde bästa noteringen på 2000-talet. Dessutom var Rask som vassast då Boston spelade mot ryggen mot väggen.

Det var inget snack om att Rask skulle ha valts till slutspelets MVP om Boston skulle ha vunnit och målvakten skulle då ha gått till historien som en av alla tiders bästa i ett mästarlag.

– Men det gör inte saken bättre. Vi vinner och förlorar som lag. Det stör mig alltid att förlora. Hur man än ser på saken så var det här ett hemskt sätt att avsluta säsongen på, påpekar Rask.

– Men som Timo ”Juti” Jutila skulle säga: Vi går vidare, avslutar han.

Läs mera:

St. Louis Blues är Stanley Cup-mästare – körde över Boston i den sjunde avgörande matchen: ”Galet, otroligt”

Det var ingen som kunde ha stoppat St. Louis Blues från att ta sitt första NHL-mästerskap tidigt på torsdagsmorgonen finsk tid. Det urstarka bortalaget lyckades än en gång segra på bortais – Boston föll med 4–1 i finalseriens ”game seven”.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport