Hoppa till huvudinnehåll

USA skickar 1 000 soldater till Polen - deras militärbas kanske döps till Fort Trump

Donald Trump gav sitt löfte om truppförstärkningar då han träffade Andrzej Duda i Vita huset på tisdagen
Donald Trump gav sitt löfte om truppförstärkningar då han träffade Andrzej Duda i Vita huset på tisdagen Donald Trump gav sitt löfte om truppförstärkningar då han träffade Andrzej Duda i Vita huset på tisdagen Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Donald Trump,Andrzej Duda,Polen,USA

President Donald Trump tänker skicka tusen soldater till Polen för att förhindra eventuella nya hot från Ryssland. En ny militärbas för soldaterna ska kanske döpas till Fort Trump som tack.

USA har redan omkring 5 000 soldater i Polen men länderna beslöt om ännu närmare försvarssamarbete då Trump på tisdagen träffade president Andrzej Duda i Vita huset.

Truppförstärkningen sker på Polens begäran och enligt Duda behövs soldaterna för att förstärka landets relationer till väst.

-Ryssland har igen visat sitt kejserliga ansikte och söker ständigt nya sätt att erövra våra områden, sa Duda.

Trump var också nöjd efter mötet i Washington.

– Som den här deklarationen gör klart så förenas USA och Polen inte bara av ett strategiskt partnerskap utan även gemensamma värderingar, ömsesidiga mål och en väldigt stark och bestående vänskap, sade Trump.

Fort Trump

Soldaterna skall förflyttas från Tyskland till Polen och en ny militärbas som byggs för dem kommer kanske att kallas Fort Trump, enligt Duda.

Trump övervägde ursprungligen att skicka 2 000 soldater till Polen, men antalet krymptes med hälften under tisdagens lopp.

Trump träffar Rysslands president Vladimir Putin om två veckor i anslutning till G20 toppmötet i Japan, och det faktum att man beslöt att skicka tusen och inte två tusen soldater, antas var ett sätt att bistå Polen samtidigt som Trump inte vill reta upp Putin alltför mycket.

- Jag hoppas att Polen och Ryssland kan ha goda relationer och jag hoppas att vi också har goda relationer med Ryssland, sade Trump i presskonferensen i Vita huset.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomnar beslutet.

- Dagens besked är en del av Natos övervägda försvar för att förstärka avskräckningen, sade Stoltenberg i ett uttalande.

Källor: AP, Washington Post