Hoppa till huvudinnehåll

Anrika pensionatet Tellina i Hangö fortsätter kämpa för sin överlevnad: “Varje dag vi lyckas betala våra räkningar är en bra dag”

En grön villa på en klippa vid havet.
Flygeln mot havet är nästan färdigrenoverad. I nedre våningen fattas ännu några fönster. En grön villa på en klippa vid havet. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,pensionat,Hangö,mira haahti

Paret Haahti håller fortsättningsvis på att renovera den kännspaka spetsvillan i Hangö. De ekonomiska utmaningarna har inte försvunnit, men de kommer inte att ge upp i det första taget.

Det är dyrt att underhålla en gammal villa och innehavarna Mira och Christian Haahti kämpar med att få ekonomin att gå runt.

Paret är den fjärde generationen i släkten som har hand om pensionatsverksamheten på Tellina. De tog med stor entusiasm över för tre år sedan, men har stött på en hel del problem efter det.

Renoveringen har bland annat bjudit på dyra överraskningar och budgeten har överskridits med råge.

Bild av en kvinna som skrattar.
Mira Haahti är den nuvarande värdinnan på pensionat Tellina i Hangö. Bild av en kvinna som skrattar. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Hangö,tellina

Men även om problemen fortfarande finns kvar är Mira Haahti betydligt lugnare än för ett år sedan. Det handlar helt enkelt om att godkänna situationen som den är, säger hon.

- Vi har haft alla möjliga problem och alla problem kommer knappast någonsin att lösas. Men vi har förändrats och har accepterat vårt öde. Vi går vidare med små, små steg.

Två tredjedelar kvar att renovera

Vid det här laget är ungefär en tredjedel av villan renoverad. Nästan hela flygeln som vetter mot havet är färdig och under vintern renoverades tre av rummen i den övriga delen av villan.

Det finns totalt 18 rum i Tellina. Utöver de rum som har renoverats har flera piffats upp med nya sängar och gardiner.

Nere i matsalen är fyra fönsteröppningar fortfarande täckta av plast.

- Det är svårt att hitta sådana fönster som Museiverket godkänner och som vi också tycker om, säger Mira Haahti.

En matsal i ett pensionat vid havet.
Flera av fönstren i matsalen är ännu täckta av plast. En matsal i ett pensionat vid havet. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Hangö,pensionat,tellina

Många av pensionatets gäster är sådana som återkommer år efter år. För dem representerar villan en livsstil och de har därför lättare att acceptera att renoveringen är på hälft, säger Haahti.

- Det är alltid någon som tittar in och säger att tack, men det här är inte för oss. Vi är inte för alla. Det här är en livsstil som man måste förstå.

Oklart om och när villan säljs

Högsäsongen i Hangö är intensiv men kort. På ungefär sex veckor ska man få in pengar som ska räcka för ett helt år. Situationen är ganska svår, konstaterar Mira Haahti.

- Om vi klarar av våra räkningar, som är jättestora, är det en bra dag.

Samtidigt som hon konstaterar att pengarna inte är det viktigaste i livet försöker hon också vara realist. I värsta fall är det helt enkelt så att villan måste säljas.

Men det är Christian Haahtis pappa som i så fall fattar det beslutet eftersom det är han som äger byggnaden. Under vintern har spetsvillan varit till salu och det har också kommit några anbud på den.

Lyckligtvis nappade han inte på något av anbuden, säger Mira Haahti.

- Vi är mycket lyckliga över att han inte sålde villan eftersom han vet att vi behöver och älskar Tellina. Men vi har accepterat att situationen är som den är och att vi bara kan ta små steg.

Många Hangöbor vill hjälpa till

Tellinas öde har engagerat en hel del Hangöbor, som önskar att turister också i fortsättningen kan övernatta i den unika spetsvillan.

Om Tellina säljs är nämligen risken att den blir i privat bruk, precis som många andra av spetsvillorna i Hangö.

En vit stuga på en klippa vid havet.
Stugan på gården ska renoveras i vinter. En vit stuga på en klippa vid havet. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Hangö,pensionat,tellina

Förra året var det därför många Hangöbor som ställde upp på talkoarbete och hjälpte till med renoveringsarbetet. Också i år är det folk som ställer upp och hjälper till, berättar Mira Haahti.

- Vi är stolta över att vara Hangöbor. Det är många som kommer och arbetar vid vår sida, de klipper till exempel gräset eller frågar om de kan hjälpa till.

Nu är planen att fortsätta renoveringsarbetet. I vinter ska tre rum till lagas färdiga och stugan på gården kommer att stänga för renoveringsarbeten.

- Vi kommer att göra vad vi kan så länge det är möjligt!

Läs också