Hoppa till huvudinnehåll

Australiern som åtalas för moskémassakrerna i Christchurch förnekar all skuld

Den 28-årige australiern som åtalas för 51 mord och 40 mordförsök förnekade all skuld i då han deltog i domstolsbehandlingen vida videolänk
Den 28-årige australiern som åtalas för 51 mord och 40 mordförsök förnekade all skuld i då han deltog i domstolsbehandlingen vida videolänk Den 28-årige australiern som åtalas för 51 mord och 40 mordförsök förnekade all skuld i då han deltog i domstolsbehandlingen vida videolänk Bild: EPA-EFE/Martin Hunter Christchurch,Nya Zeeland

Den australiska man som åtalas för moskémassakrerna i Christchurch i Nya Zeeland i mars då 51 personer dödades, förnekar all skuld. Hans leende uppträdande chockerade offrens anhöriga som satt i rättssalen.

Den högerradikala 28-åringen deltog i domstolsbehandlingen i Christchurch via en videolänk från fängelset då hans advokater förklarade honom oskyldig till alla brott som han åtalas för.

Rättegången mot mannen, som åtalas för 51 mord och 40 mordförsök, inleds nästa år.

Mannen log hela tiden vilket chockerade både offren och dödsoffrens anhöriga som följde med domstolsbehandlingen i Christchurch.

- Det bara visar vilket djur han är. Jag är ledsen över att någon kan vara så omänsklig och ta livet av oskyldiga människor, utbrast Mustafa Boztas som själv skottskadades i benet i massakern den 15 mars.

Abdul Aziz som konfronterade mannen och jagade bort honom i Linwood moskén sade att han ville se hur mördaren ser ut.

- Han skrattade hela tiden och han trodde sig vara så tuff, men han var en fegis då han mötte mig och sprang iväg. Han var inte man nog för att stå upp mot mig, men nu sitter han där och bara skrattar, sade Aziz.

51 människor dödades i massakrerna i Al Noor moskén (på bilden) och moskén i Linwood
51 människor dödades i massakrerna i Al Noor moskén (på bilden) och moskén i Linwood 51 människor dödades i massakrerna i Al Noor moskén (på bilden) och moskén i Linwood Bild: EPA-EFE/MICK TSIKAS Christchurch,Nya Zeeland

Den tungt beväpnade 28-åringen öppnade först eld i den fullpackade moskén Al Noor under fredagsbönen och fortsatte sedan till moskén i Linwood innan han försökte fly.

Enligt den psykiatriska bedömning som har gjort, finns det inget hinder för att han nästa år kan ställas inför rätta för den värsta massakern någonsin i Nya Zeeland.

- Domstolen strävar efter att rättegången inleds inom ett år av hans gripande, men den kan vara svårt på grund av brottens omfattning, konstaterade domaren Cameron Mander.

En del av offrens anhöriga var missnöjda med att rättegången inleds först nästa år.

- Rättegången borde slutföras inom sex månader, så vi är inte glada sade Didar Hossein vars farbror och vänner dödades i massakern.

Källor: AFP, Reuters