Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonlegendaren Riikka Sallinen lägger av – VM-finalen på hemmaplan blev hennes sista match: "Ville inte göra ett förhastat beslut"

Riikka Sallinen.
Riikka Sallinen. Bild: Tomi Hänninen Riikka Sallinen

Två månader efter succén i dam-VM har Riikka Sallinen fattat sitt slutliga beslut. Elitsatsningen i ishockey är över. Jag har inte glöden som krävs för att fortsätta längre, berättar 46-åringen för Yle.

– Vi får se, sade Riikka Sallinen efter VM-finalen i april.

Då ville den meriterade landslagsforwarden inte ännu ge ett definitivt besked. Men nu har hon fattat sitt beslut.

Karriären är över.

– Jag har tränat hela tiden efter säsongen, men det har mest varit för skojs skull. Jag har inte längre glöden som krävs för att fortsätta. Glöden att verkligen ge järnet för att bli bättre som spelare, berättar Sallinen för Yle Urheilu nu.

Meritlistan är lång. Sammanlagt hann Sallinen vinna två OS-brons och sex VM-medaljer av samma valör. I hemma-VM blev det ett historiskt silver.

"Har blivit kontaktad gällande tränarjobb"

Sallinen berättade redan i mars i Sportliv att hon inte tror att det blir en till säsong. Möjligheten att kämpa om medaljer på hemmaplan hade fått henne att fortsätta karriären.

Det är inte heller första gången som Sallinen lägger av. Hon meddelade redan i början av 2000-talet att hon gjort sitt, men återvände till isen.

Den här gången är ändå beslutet definitivt.

– Jag ville inte göra ett förhastat beslut. Såtillvida var det ett lätt beslut då jag inte brann för att satsa längre. För mig är det uppenbart att det då är läge att hänga upp skridskorna, säger hon.

Sallinen tror ändå inte att hon kommer att lämna ishockeyn helt och hållet.

– Jag har blivit kontaktad gällande tränarjobb, men det vågar jag inte ta ställning till ännu. Vi får helt enkelt se hur livet känns då ishockeyn inte tar åt sig så mycket tid som den gjort tidigare, säger Sallinen.