Hoppa till huvudinnehåll

Dråpförsök under långfredagen gav fyra och ett halvt års fängelse - offret knuffades ner från perrongen

Tågräls i mörk tunnel
Tågräls i mörk tunnel tågtrafik

Mannen som knuffade ner en annan man på tågspåret i Böle i Helsingfors under långfredagsnatten i år döms till fyra och ett halvt år fängelse. Gärningsmannen ska utöver det betala 6 000 euro i skadestånd till offret.

I dag, fredag, dömde Helsingfors tingsrätt den 34-åriga mannen till fängelse för dråpförsök. Enligt rätten måste mannen som knuffade ner den för honom okända mannen ha sett tåget komma. Hans avsikt var därmed att döda offret.

Gärningsmannen har erkänt att han var påverkad av alkohol och berättade för rätten att han stridit med sin vän innan händelsen. Han minns inte varför han valde att agera så som han gjorde.

Vägande skäl för tingsrättens dom är att mannen upprepade gånger försökt skuffa ner offret på spåret trots att han sett det ankommande tåget.

Mannen klarade sig tack vare uppmärksam förare och hjälp från en utomstående

De båda männen vistades på samma perrong då den dömda mannen plötsligt attackerade offret. Gärningsmannen slog offret åtminstone en gång och då tåget redan sågs ankomma knuffade förövaren ner offret på tågskenorna så att han slog huvud och nacke.

Då offret försökte ta sig upp på perrongen attackerade den dömda honom igen och försökte genom sparkar och slag få honom att falla ner tillbaka framför tåget.

En utomstående person kom till offrets undsättning och offret klarade sig med skrubbsår, stukningar och försträckningar.

Gärningen rubriceras som dråpförsök eftersom tågets förare såg vad som försiggick och saktade ner tågets fart så att offret hann ta sig tillbaka upp på perrongen. Den utomstående personen lyckades även komma emellan gärningsmannen och offret vilket hindrade offret från att falla ner på tågspåret igen.

Tågföraren såg mannen falla ner på spåret på 200 meters avstånd. Tågets hastighet var då 50 kilometer i timmen. Föraren uppskattar trots det att offret kunde ha blivit under tåget.

Den dömda mannen kan överklaga domen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes