Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnor i Schweiz har fått nog och går i strejk: "Nu måste rättvisa och jämställdhet införas på allvar i ett av världens rikaste länder"

Unga demonstranter i Bern på fredagen.
Unga demonstranter i Bern på fredagen. Unga demonstranter i Bern på fredagen. Bild: AFP / Lehtikuva Schweiz,kvinnors rättigheter,demonstration

Hundratals människor - främst kvinnor men också män - samlades vid midnatt - bland annat vid katedralen i den schweiziska staden Lausanne - för att symboliskt och festligt inleda landets andra nationella kvinnodemonstration någonsin.

Demonstration för jämställdhet i Lausanne, Schweiz 14.6.2019
Manifestationen för jämställdhet inleddes i Lausanne, Schweiz vid midnatt 14.6.2019 Demonstration för jämställdhet i Lausanne, Schweiz 14.6.2019 Bild: Reuters TV Schweiz,kvinnor,rättigheter,jämställdhet,demonstration,Lausanne
En del företag vill visa sitt stöd för den schweiziska kvinnorörelsen. Till exempel skyskrapan Roche i Basel har försett sitt torn med rörelsens logo. 14.6.2019.
En del företag vill visa sitt stöd för den schweiziska kvinnorörelsen. Till exempel skyskrapan Roche i Basel har försett sitt torn med rörelsens logo En del företag vill visa sitt stöd för den schweiziska kvinnorörelsen. Till exempel skyskrapan Roche i Basel har försett sitt torn med rörelsens logo. 14.6.2019. Schweiz,kvinnor,rättigheter,jämställdhet,demonstration,Basel

Avsikten är att belysa det underläge kvinnorna befinner sig i. Kvinnor får cirka 20 procent lägre lön än män, och det finns knappt någon föräldraledighet eller några dagisar för barn, vilket tvingar kvinnor att stanna hemma.

Under årens lopp har det funnits föga förståelse för kvinnors och familjers rättigheter i Schweiz - ett av de rikaste länderna i världen.

Pengar, tid och respekt

Manifestationen på fredagen handlar om att kvinnor runt om i Schweiz promenerar ut från sina arbetsplatser och går ut för att demonstrera för en rättvisare lönesättning och en större jämställdhet - och mot sexism, sexuella trakasserier och våld.

De stora löneskillnaderna (de traditionella kvinnodominerade låglönebranscherna), våldet som riktas mot kvinnor och det låga antalet kvinnliga parlamentariker är starka drivkrafter bakom kvinnomanifestationen.

Kvinnomarsch i Schweiz huvudstad Bern
Kvinnomarsch i Schweiz huvudstad Bern Kvinnomarsch i Schweiz huvudstad Bern Bild: AFP / Lehtikuva Schweiz,kvinnor,rättigheter,jämställdhet,demonstration,strejker

"Pengar, tid och respekt" är mottot för dagens manifestation.

I Schweiz förtjänar kvinnorna ungefär 20 procent mindre än män, och officiell statistik visar att löneklyftan de facto har ökat sedan år 2000.

Kvinnor är underrepresenterade på ledande poster, och barndagvården är inte bara dyr utan också en bristvara.

För närmare trettio år sedan strejkade kvinnor för första gången i Schweiz

I alplandet Schweiz skrevs jämställdhet in i grundlagen 1981.

För exakt 28 år sedan, den 14 juni 1991, gick ungefär 500 000 schweiziska kvinnor också i strejk för att fördöma löneskillnaderna mellan kvinnor och män. De krävde lika lön och ett slut på diskrimineringen.

År 1991 fanns det inga kvinnor i den schweiziska regeringen och det fanns ingen lagstadgad moderskapsledighet.

En kvinna beskriver för BBC läget 1991 då hon återvände till sitt jobb efter att ha varit mammaledig. Hon fick något av en chock eftersom ingen verkade ha förväntat sig att hon skulle återgå till arbetet - åtminstone inte på heltid. Motståndet var enormt, säger hon.

Fem år efter strejken 1991 skärptes vissa bestämmelser i Schweiz: Diskriminering på arbetsplatser och sexuella trakasserier blev förbjudet. Kön, graviditet och äktenskaplig status skulle inte få påverka anställningar.

Jämställdheten är långt ifrån nådd

Men det blev ändå inte så. De som organiserar dagens strejk påpekar att jämställdheten är långt ifrån nådd. Kraven i dag är ungefär de samma som för 28 år sedan: Samma lön för samma jobb och ett slut på sexism, sexuellt våld och trakasserier.

Jane Braden Golay, schweizare som bor i Sverige sedan några år tillbaka och programansvarig vid Institutet för demokrati och dialog, säger till Sveriges Radio att det blev förändringar i Schweiz efter demonstrationen 1991 - men att det inte har skett tillräckligt mycket, och att det nu behövs påtryckning och demonstrationer.

Enligt henne räcker det inte med debattinlägg om man ska få till stånd en förändring.

- Man måste förstå att det behövs jämställdhet. Det här är en fråga som inte får döljas för flickor och pojkar. Jämställdhet måste bli en självklar, normal del av livet.

Kvinnor strejkar utanför universitetssjukhuset i Genève
Kvinnor strejkar utanför universitetssjukhuset i Genève Kvinnor strejkar utanför universitetssjukhuset i Genève Bild: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI Schweiz,kvinnor,rättigheter,jämställdhet,demonstration,strejker,Genève (kanton)

"Mammaledighet i exakt 14 veckor - ingen pappaledighet alls"

I Schweiz måste kvinnan stanna hemma då det har fötts ett barn eftersom pappan inte får betald ledighet.

Jane Braden Golay konstaterar att mammaledigheten i Schweiz enligt lag är exakt 14 veckor och att det inte finns någon pappaledighet alls.

Det här påverkar mycket kvinnornas ekonomi - till exempel pensionerna. Schweiziska kvinnors pensioner är 37 procent lägre än männens, främst på grund av att kvinnor försvinner från arbetslivet för att sköta om barnen.

Det är också svårare för kvinnor att utbilda sig på högre nivå eftersom de måste ta hand om sina barn. Därmed kvalificerar de sig inte för toppjobb på samma sätt som männen.

Männen beslöt 1971 att också kvinnor ska få rösta - i en kanton godkändes beslutet först 1991

Schweiz är ett konservativt land där politikerna inte särskilt aktivt har drivit jämställdhetsfrågan.

På nationell nivå fick kvinnor börja rösta först 1971. Då beslöt alltså männen att också kvinnor måste få rösta, och därmed kunde kvinnorna rösta på sådana politiker som arbetade för ökad jämställdhet.

Kantonen Appenzell var den sista kantonen som höll fast vid att inte ge kvinnor rösträtt. Där fick kvinnor rösta först 1991 - och då var det inte politikerna som gav kvinnorna rösträtt. Rösträtten infördes till följd av ett beslut i landets högsta domstol.

Gatunamnen i Genève har  fått kvinnonamn under den nationella kvinnostrejken 14.6.2019
Gatunamnen i Genève har fått kvinnonamn under den nationella kvinnostrejken 14.6.2019 Gatunamnen i Genève har fått kvinnonamn under den nationella kvinnostrejken 14.6.2019 Bild: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI Schweiz,kvinnor,rättigheter,jämställdhet,demonstration,strejker,gatuskyltar,feminism

Vad ska cheferna göra?

Många kvinnor har informerat sina chefer om att de kommer att lämna sin arbetsplats i dag under eftermiddagen.

En del avlägsnar sig klockan 15.30 vilket betyder en minskning av arbetstiden med 20 procent - en symbol för lönegapet på 20 procent.

Det finns dock ingen tradition av stora industriprotester i Schweiz, och oväntade utmarscher på arbetsplatserna kommer antagligen inte att ske i någon större utsträckning i dag.

Några arbetsgivare har sagt att strejken är olaglig men många stora företag har varit pragmatiska och stöder kvinnorörelsen.

Till exempel giganten Migros har meddelat att det inte blir några repressalier för anställda som lägger ner sitt arbete i dag.

Många män stöder strejken aktivt. De har uppmanats att hålla sig i bakgrunden och att sköta om barnen och laga mat åt de strejkande.

Här samlas #frauenstreik och #GrèvedesFemmes på franska och sjunger på järnvägsstationen i Lausanne.

Källor: AP, Reuters, BBC, SR