Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa stad varnar för bluffmeddelanden som skickas ut i stadens namn

Person sitter och skriver på en dator.
Person sitter och skriver på en dator. Bild: imago/STPP/ All Over Press bärbara datorer,datorer,internet,cybersäkerhet,informationsteknik,brott (juridik),stöld,hackande (databehandling),nättjänster,brottslighet,hacker,offentlig information,nätbrott,nätbrottslighet

Man bör inte öppna e-postmeddelanden skickade av e-postadressen sofia.hovi@loviisa.fi

Meddelandet innehåller en faktura. Lovisa stad uppmanar sådana som eventuellt får en faktura att omedelbart förstöra meddelandet med bilagor.

Blufförsöket är det första i sitt slag i Lovisa stads datasystem och väldigt specifikt.

- Vi upptäckte en viss typ av meddelanden och när vi undersökte saken närmare upptäckte vi att det handlar om bluffmeddelanden, säger Lovisa stads dataförvaltningschef Marko Perttilä.

Enligt Penttilä är risken stor att meddelandet sprids vidare från den dator där meddelandet öppnas.

- Tillsvidare har vi ingenting som tyder på att meddelandet har spridits vidare från oss och tillsvidare känner vi inte till mekanismen bakom meddelandena, säger Perttilä.

Också andra kommuner och organisationer drabbade

Också kommunen Sagu i Åboland har blivit utsatt för samma blufförsök. Det var också därifrån som bluffmeddelandet spreds till Lovisa.

- Meddelandet har kommit från samma källa och har skickats till olika adresser och till olika organisationer så vi är inte det enda fallet, säger Perttilä.

Polisen är inte inkopplad på fallet eftersom man inte kan brottsanmäla en person man inte känner till.

- Vi har gjort en anmälan till cybersäkerhetscentret. Där kände man till att ett dylikt bluffmeddelande är på gång, säger Perttilä.

Det som Lovisa stad nu gör är att man informerar så gott det går om det inträffade och håller koll på att bluffmeddelandena inte sprids via andra kanaler.

Läs också