Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Samtyckeslagen har effekt på våldtäktsdomarna i Sverige, blandade känslor inför ett avgiftsfritt andra stadium

studerande läser läxor tillsammans.
studerande läser läxor tillsammans. Bild: Mostphotos: Wavebreakmedia studerande,studier

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Många funktionshindrade är oroade över den kommande lagen om funktionshinderservice. Den skulle betyda att en del blir utan en möjlighet till ett vanligt liv - inga konsertbesök, inga träffar med vänner eller ens en kopp kaffe på en terrass. Under den förra regeringsperioden skrevs ett lagförslag som skulle ge personliga assistenter bara till en mindre grupp.

Regeringens beslut att förlänga läroplikten till 18 och göra andra stadiet avgiftsfritt har emottagits med blandade känslor. I yrkesinstitutet Prakticum är man glad över att vi äntligen har en regering som satsar på utbildningen, men det finns en oro för hur pengarna ska räcka till för både ökat elevantal och allt studiematerial som tidigare har bekostats av studerande.

Vården kan bli bättre då olika aktörer tvingas konkurrera om kunderna. Det är en av slutsatserna i Mats Brandts doktorsavhandling om hur tjänstemän ser på valfrihet inom vården.

Utrikes

Våldtäktsdomarna i Sverige ser helt annorlunda ut sedan samtyckeslagen trädde i kraft för ett knappt år sedan. Problemet är ändå att få polisanmäler våldtäkter och att ännu färre fall når domstolarna.

Den australiska man som åtalas för moskémassakrerna i Christchurch i Nya Zeeland i mars då 51 personer dödades, förnekar all skuld. Hans leende uppträdande chockerade offrens anhöriga som satt i rättssalen.

Väder

Fuktigare och varmare luft strömmar söderifrån till landets södra och västra delar. I norr är det uppehåll. I landets södra och mellersta delar ligger temperaturen mellan 17 och 23 grader, i norr mellan 16 och 21 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes