Hoppa till huvudinnehåll

NHL-kolumnen: Viktig sommar för 30-målsskyttarna Barkov, Rantanen, Aho och Laine – nya lagkompisar, lukrativa kontrakt och smart träning på önskelistan

Patrik Laine och Aleksander Barkov på isen.
Patrik Laine och Aleksander Barkov på isen. Bild: Matti Raivio / All Over Press NHL,ishockey,Patrik Laine,Aleksandr Barkov, Jr.

NHL-säsongen som precis tog slut går till historien som alla tiders finländska uppvisning. Nästa blir antagligen ännu bättre. Stora förhoppningar riktas mot trettiomålsskyttarna Aleksander Barkov, Mikko Rantanen, Sebastian Aho och Patrik Laine.

Om ”Lejonvåren” med två guld, ett silver och en brons känns svår att överträffa, så är det desto mer sannolikt att alla tiders finländska NHL-säsong blir överskuggad redan inom ett år.

Trots att vi blev snuvade på den gyllene säsongfinalen med Tuukka Rask som Stanley Cup- och Conn Smythe-vinnare så var NHL-året 2018–2019 en milstolpe i den finländska NHL-historien. Ändå känns det som att det här är bara början.

Om en vecka blir Kaapo Kakko reserverad till NHL som etta eller tvåa och spelarna som under åren innan gått med lågt nummer i draften är alla ännu på väg att bli bättre. Och de är faktiskt ganska många till antalet.

Så framtidsoptimismen står nog med två fotsulor stadigt på ytan av moder jord.

Här en titt på framtidsutsikterna för kvartetten som var och en under säsongen tände den röda lampan minst 30 gånger – det vill säga nådde gränsen för att räknas som en elitmålskytt.

Aleksander Barkov, center, Florida Panthers

Floridas 23-årige (24 i september) kapten blev till slut bästa finländare i poängligan med 35 mål och 61 assist på 82 matcher. Barkov var också den av anfallarna som spelade mest, 22 minuter och 21 sekunder i genomsnitt per match. Det vill säga att han loggade ”backminuter”.

Barkov är Panthers allt i allo. Viktigaste offensiva ledaren, klart bästa tvåvägsspelaren, bästa tekaren och en fairplay-spelare utan like. Åtta utvisningsminuter på 82 matcher i den rollen som ”Sasha”spelar är på gränsen till komiskt. Hur kan en hockeyspelare vara så perfekt?

Och förmånlig. Barkovs kontrakt på sex år är nu halvvägs och prislappen är – med tanke på Tammerforskillens betydelse – alla tiders rea: 35 400 000 dollar fördelat på sex år ger en snittlön (cap hit) på 5,9 miljoner dollar. Auston Matthews nya kontrakt ger 11,6 miljoner per år...

Aleksander Barkov med pucken.
Barkov är Panthers bästa och viktigaste spelare. Aleksander Barkov med pucken. Bild: Richard A. Whittaker/Icon Sports ishockey,NHL,Aleksandr Barkov, Jr.

Vad har då Barkov framför sig? Förhoppningsvis en säsong som äntligen hämtar framgång med laget. Nya coachen Joel Quenneville vann tre Stanley Cup-titlar med Chicago och borde vara rätt man för att få ut resultat av en trupp som inte alls är dålig.

Redan i nuläget finns det tillräckligt med kvalitet för att gå långt. Barkov, Jonathan Huberdeau, Aaron Ekblad, Vincent Trocheck och Jevgenij Dadonov är en spelmässig ryggrad som heter duga. Om bara lagets spelsätt och moral når en ny nivå. Stig in Quenneville.

Dessutom går det, som säkert många hört, starka rykten om att Columbus Blue Jackets ryska superduo Artemi Panarin och Sergej Bobrosvkij kan vara på väg till Panthers. Speciellt en toppmålvakt av Bobrovskijs kaliber skulle lösa det kanske största problemet.

”Sashas” sommarspänning handlar om att hålla tummarna för att han på hösten återvänder till ett lag som är redo för framgång – kaptenen är där redan nu. Inga träningsråd behöver den här killen.

Mikko Rantanen, högerforward, Colorado Avalanche

För killen med det högsta poängsnittet (1,18 / match) av alla NHL:s finländare den gångna säsongen är sommarens tema självklart: "Show me the money".

Rantanen har födelsedag i oktober och kommer garanterat att kunna fira sin 23:e födelsedag som en förmögen man. Hans nykomlingskontrakt som gett honom knappa 900 000 dollar per år är förbi och under sommaren får Colorado lov att erbjuda Rantanen ett mycket saftigt kontrakt.

Nu är Colorado inte Toronto och Rantanen kommer inte att få en lön i klass med Matthews. Men den bäst betalda finländska hockeyspelaren sen Teemu Selänne fick 9,5 miljoner dollar säsongen 2001–02 kan Nousisgrabben mycket väl bli – åtminstone är han en av tre kandidater.

87 poäng 74 grundseriematcher och 6+8 på 12 matcher i slutspelet lämnar inte möjligheter för annat än att gräva fram plånboken. För närvarande är Nathan MacKinnon bäst avlönad i Avalanche med mycket anspråkslösa årslönen 6,3 miljoner dollar, men det är ett gammalt kontrakt.

Mikko Rantanen firar mål.
Mikko Rantanen förväntas få ett sexårigt kontrakt med Colorado. Mikko Rantanen firar mål. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Mikko Rantanen

Lönetaket har höjts, Colorado har en ljus framtid och Rantanen är lagets nästviktigaste spelare efter MacKinnon. Och dessutom skrev Buffalos Jeff Skinner för några dagar sedan under ett kontrakt värt 9 miljoner dollar per år – alla kontrakt i sommar kommer att jämföras med det.

Att Colorado skall komma undan med mindre än 8 miljoner per år för Rantanen verkar osannolikt. Maximalt kan det bli fråga om 9,5 miljoner. Och minst sex år.

Mellan pengafunderingarna får Rantanen gärna fortsätta att utveckla explosiv styrka under sommaren. De första sparkarna och tyngden i närkamperna kan bli ännu bättre.

Sebastian Aho, center, Carolina Hurricanes

Att Mikko Rantanen blir den bäst betalda finländska NHL-spelaren inkommande säsong är inte säkert. Carolinas guldklimp, förste center och kommande kapten (möjligen redan i höst), Sebastian Aho skall också han skriva under sitt första riktiga kontrakt i sommar.

Och precis som Rantanens, så lämnar inte Ahos säsong mycket att önska. 30 + 53 i grundserien och 12 poäng under succévåren, som tog Hurricanes hela vägen till konferensfinal, visade att den i juli 22 år unga hockeydatorn är Carolinas franchise-spelare.

Sebastian Aho är antagligen redan nästa säsong lika viktig för Carolina som Barkov varit för Florida de två senaste säsongerna: killen som laget står eller faller med. Och då vågar jag ändå påstå att Aho är vad gäller fysiken och centerspelet fortfarande i utvecklingsstadiet.

Sebastian Aho.
Sebastian Aho är Carolinas franchise-spelare. Sebastian Aho. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Sebastian Aho,ishockey

Det låter såklart besynnerligt att komma med en sådan synpunkt om en kille som redan nu stundvis direkt dominerar på NHL-nivå.
Samtidigt är det ändå så tydligt att Aho kan bli mycket mer bestämd som målskytt, betydligt bättre i tekningarna, fränare i spelet kring målen och så kommer han att bli fysiskt oerhört mycket starkare.

Vänta bara ben- och bålmuskulaturen närmar sig ”Sidney Crosby”-nivå.

Med andra ord köper Carolina med sommarens kontrakt en framtid som kan vara bättre än vad ens den största optimist i dag kan förutse. Vad är den värd?

Blir inte förvånad om Aho blir erbjuden ett kontrakt i klass med det som hans före detta lagkompis Jeff Skinner skrev på (alltså 8 år, 72 miljoner). För mindre än nio miljoner per år borde lagets viktigaste spelare inte ingå ett så långt kontrakt.

Önskemålen för Ahos sommarträning är: skott, skott, skott och skrot, skrot, skrot.

Patrik Laine, högerforward, Winnipeg Jets (?)

Den tredje finländska 30-målsskytten med utgående nykomlingskontrakt kommer knappast att skriva ett långt kontrakt. Och får man tro de senaste ryktena från NHL:s diverse nyhetsautomater, så är det inte ens säkert att kontraktet blir med Winnipeg Jets.

Svårt att tolka ifall det det är fråga om rena rama tomma tunnor som skramlar, eller om det ligger något i att Laine har en fnurra på tråden med Winnipeg.

Eller rättare sagt om det stämmer att Jets GM Kevin Cheveldayoff anser att Laine inte ska få ett bättre kontrakt än Kyle Connor.

22-årige Connor gjorde en starkare säsong än Laine (34+32 /30+20). Dessutom var han nästan spikad i första kedjan med Blake Wheeler och Mark Scheifele, medan Laine slängdes från kedja till kedja. Ryktet (ett av dem) är att Jets vill säkra Connors underskrift framom Laines.

Ett annat rykte är att Patrik Laine, som inte är den där ”förlåt att jag finns till”-typen, anser att hans 36, 44 och 30 mål under sina tre första säsonger skall vara goda för 10 miljoner dollar per år. Annars vill han se erbjudanden (offer sheets) från andra klubbar.

Besviken Patrik Laine efter Winnipegs sorti.
Blir det Winnipeg eller någon annan klubb för Patrik Laine? Besviken Patrik Laine efter Winnipegs sorti. Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved contact: sales@iconsportswire.com http://iconsportsmedia. Patrik Laine,Winnipeg Jets

Med utgående nykomlingskontrakt har Laine begränsade rättigheter (restricted free agent = RFA) och kan inte byta klubb med eget beslut. Winnipeg har möjligheten att matcha alla erbjudanden. Och så finns den oskrivna lagen om att vara mycket återhållsam med ”offer sheets”.

Faktiskt riktigt svårt att tippa vart det bär med Laines kontrakt. Den allmänna åsikten verkar vara att det blir ett kortare så kallat brokontrakt på fyra år – efter sju säsonger blir Laine obegränsad. Svårt i alla falla att se honom godkänna mindre än 8 miljoner per år.

Nyckeln för att Laine ska vara nöjd med Winnipeg och för att klubben ska vara nöjd med honom kan när allt kommer omkring vara att Winnipeg under sommaren skaffar en center som är skräddarsydd för att spela med ”Pate”. Och att rollen i laget blir gjuten.

Önskemålen för Laines träningssommar är att han fortsätter att utvecklas som idrottare – och som skridskoåkare. 21-åringen har fortfarande en bra bit kvar innan han når sin fysiska potential.

En kille till: Kasperi Kapanen ska också skriva på ett kontrakt i sommar. Långt ifrån klart att det blir en fortsättning i Toronto. Fortsatt spel i Leafs kräver antagligen att Kapanen nöjer sig med under fem miljoner per år. På annan ort kan det bli till och med sex miljoner.

Källor: thehockeywriters.com. sportsnet.ca, thehockeynews.com, nhl.com, espn.com, eliteprospects.com, hockey-reference.com

Läs också

Nyligen publicerat - Sport